Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějovický advent nabídne program pro děti i seniory

Klišé o tom, že advent je již za dveřmi, už letos určitě každý četl. Jaký bude Budějovický advent 2013? To zjišťovala Budějcká Drbna.

Vánoční strom, který zdobí hlavní náměstí již od včerejška, se rozzáří příští sobotu 30. listopadu v 16.40 hodin odpoledne. Po slavnostním rozsvícení za přítomnosti primátora Juraje Thomy a Mons. Jiřího Paďoura vystoupí kapela Nezmaři. Od čtyř hodin se uzavře náměstí pro auta, jelikož počet návštěvníků každý rok stoupá. Se stejným postupem se počítá i na přílet anděla 5. prosince.

Náměstí tradičně zaplní stánky s nejrůznějším vánočním zbožím a typickým občerstvením. Malou změnu doznají řemeslné trhy, které návštěvníci najdou nejen na náměstí, ale i na nádvoří radnice. Střídat se tam bude po celou dobu adventu zhruba patnáct rukodělců, kteří předvedou svůj um. Betlém a Ježíškovu dílnu pak najdete na náměstí Přemysla Otakara II. Chybět nebude ani poník nebo kolotoč.

Co se sněhových radovánek týká, všechno samozřejmě závisí na počasí. Pokud bude sníh, uskuteční se Sněhulákománie, stejně jako minulý rok. Sněhová nadílka se bude jistě hodit i příznivcům běžkování. Pro ně bude totiž nachystaná běžková dráha, kde si budou moci vybavení zapůjčit a vysoutěžit si tak věcné ceny.

Letošní program bude velmi bohatý a bude se snažit nabídnout každému něco. Oproti minulým rokům má ambice se více zaměřit na starší generace, konkrétně na důchodce. Těm bude patřit především čtvrtek 12. prosince. Tento den se ponese v duchu Šlágr TV, kdy na náměstí vystoupí například Veselá Trojka, Nová Galánečka nebo Marta Vančová.

Oblíbený budějcký fenomén, a totiž přílet anděla, se uskuteční tradičně ve čtvrtek 5. prosince v 17.45 hodin. Odlétne o hodinu později. „Na akci anděla sem jezdí desítky lidí z jiných měst. Díky sociální síti máme přehled, jak na tuto originální show reagují lidé ze všech možných koutů republiky. Přijíždí sem Moraváci, ale třeba i obyvatelé Ústí nad Labem,“ říká David Kovařík z Chilli Production, která má na starosti kulturní program.

Po městě bude po celý den jezdit Mikulášská linka. Mikulášské radovánky bude ale doprovázet uzavírka náměstí od čtyř hodin odpoledne. Rovněž bude posílena městská hromadná doprava ze sídliště Máj. „Minulý rok si lidé stěžovali, že se nevešli do autobusu a přílet anděla zmeškali. Proto jsme se letos rozhodli takto,“ uvedla náměstkyně Ivana Popelová. Po příletu anděla vystoupí kapela Blue Effect.

Během celého adventu zahrají a zazpívají například Kamil Střihavka, Imodium, Michal Hrůza, Debbi nebo Petr Kotvald. Objeví se i africké gospelové sbory. Velký prostor dostanou také děti. Rodiče neudělají chybu, když adventní náměstí navštíví každou neděli, kdy je pro jejich nejmenší připraveno loutkové vystoupení, nebo mobilní kino s pásmem pohádek.

Ve čtyřech týdnech před Vánoci si budou návštěvníci moci vybrat celkem z 208 akcí, což vychází zhruba na pět kulturních položek za den. Jelikož je program opravdu vyčerpávající a stánků hodně, rozhodlo se město po dobu adventu od 28. listopadu upravit systém parkování.

„Bude upravené šikmé parkování po vnějším obvodu náměstí k přilehlým chodníkům. Vnitřní parkovací místa po obvodu náměstí budou dočasně zrušena. Je to proto, aby trhy nebyly sevřené parkujícími auty. Prodejcům zajišťujícím gastroprovoz bude vyčleněno devět parkovacích míst,“ uvedla Ivana Popelová.

Hlavními pořadateli jsou město České Budějovice a společnost RK Invest. O produkci se starají bratři Kovaříkovi z Chilli Production. Město na uspořádání adventu vyčlenilo zhruba 760 tisíc korun.

Štítky Budějovický advent 2013, náměstí Přemysla Otakara II., program, advent, Drbna.cz, parkování, Jiří Paďour, Juraj Thoma, Mons, Michal Hrůza, Petr Kotvald, Kamil Střihavka, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický advent nabídne program pro děti i seniory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.