Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babovřesky jdou do kin, Troška natočí druhý díl

Letní komedie plná nedorozumění a nečekaných souher náhod odehrávající se v nádherném prostředí jihočeských vesniček. To jsou Babovřesky, zbrusu nový film režiséra Zdeňka Trošky, který spatřil světlo světa v průběhu tohoto týdne. Vidět ho mohli během čtvrtka v předpremiéře i Jihočeši.

Do multikina CineStar vyrazila také Budějcká Drbna a po promítání se dokonce potkala s delegací tvůrců, mimo jiné i režisérem a scénáristou v jedné osobě Zdeňkem Troškou nebo hercem Lukášem Langmajerem. Všichni sem přijeli představit více než dvouhodinový snímek, natočený v duchu legendárních komedií Slunce, seno.

„Před pěti lety mi Ľuboš Draganovský, fanoušek trilogie Slunce, seno, poslal svůj námět, který se o hoštické komedie velice opíral. Poděkoval jsem mu za pozornost a nechal si ten materiál na dně šuplíku,“ popisoval prapůvod nového filmu režisér Zdeněk Troška.

„Když před rokem a něco za mnou přišla producentka Dana Voláková s tím, že jí v prasátku zůstaly nějaké peníze, a jestli nemám něco levného, rychlého a veselého ze současnosti, tak jsem si na ten námět vzpomněl. Ve spolupráci s autorem a mým kamarádem Markem Kališem jsme ho proškrtali, upravili, přepsali... a scénář na Babovřesky byl na světě,“ pokračoval režisér.

Půvabné jižní Čechy v hlavní roli

Natáčení probíhalo od 22. května loňského roku na sedmi různých místech jižních Čech. Filmaři během 36 dní zavítali do Záboří, Pištína, Dobčic, Dřítně, Dolních Chrášťan, Netolic a do staré vily nedaleko Hluboké nad Vltavou. Podle slov Trošky někteří diváci po zhlédnutí snímku nevěřili, že štíty domů, které viděli na plátně, nejsou kulisy.

„Celou dobu nám přálo počasí, a tak všichni byli pohodoví a dokonale připravení. Vešli jsme se přesně do plánovaných dnů, nepotkal nás žádný zádrhel. Tedy až na jednu herečku-důchodkyni, která si těsně před odjezdem domů zlomila ruku,“ řekl Zdeněk Troška, pro něhož jsou Babovřesky 21. filmovým počinem a devátou komedií.

Koho v komedii uvidíte?

Ve filmu Babovřesky si mimo jiné zahrála Veronika Žilková, Lucie Plekancová Vondráčková, Pavel Kikinčuk, Lubomír Kostelka, Jiří Pecha, Jan Dolanský nebo Lukáš Langmajer. Ten ztvárnil hlavní roli, která se prolíná celou dějovou linkou - duchovního Petra Šoustala.

„Vždycky jsem si chtěl faru koupit a žít v ní. Protože ale nemám tolik peněz ani příležitost, byl jsem rád za možnost si v ní aspoň zahrát,“ pochlubil se charismatický herec, mladší bratr Jiřího Langmajera. „Můžu vám říct, že po natáčení moje touha trvá i nadále. Stejně tak ale trvá i ta nemožnost. Třeba si časem postavím vedle nějaké fary stan,“ smál se.

Kromě neherců, českých hokejových reprezentantů Jakuba Kováře, Ondřeje Pavelce a Jakuba Voráčka, kteří se na natáčení objevili úplnou náhodou (přijeli navštívit manžela Lucky Vondráčkové, svého kamaráda Tomáše Plekance), v Babovřeskách uvidíte soubor sedmi vesnických drben v čele s Janou Synkovou, Jindrou Kikinčukovou a Janou Altmannovou.

Oficiální premiéra Babovřesk je naplánována na čtvrtek 14. února, film se však bude promítat ještě příští středu v rámci tradiční Dámské jízdy budějckého multikina CineStar.

Babovřesky očima diváků

Budějcká Drbna: „Rozhodně nepatřím mezi kritiky nebo nějak extrémně náročné diváky. Mám ráda filmy, u kterých si odpočinu, zasměju se, přijdu na jiné myšlenky. Babovřesky se mi líbily a moje očekávání určitě splnily. I když jsem místy asi byla naladěna na trochu jinou notu, než autoři filmu. Některé bonmoty mě popravdě moc nerozesmály. Myslím si, že tenhle film rozdělí diváky na dva tábory - velké příznivce i neústupné odpůrce. Já budu patřit do toho prvního a klidně na Babovřesky půjdu znovu.“

Jindřich Nováček: „Bylo to skvělý! Tohle je přesně komedie, kterou jsem od Trošky čekal. Výborný výkon předvedla Jana Synková, mojí ženě se líbil Lukáš Langmajer. No a Lucka Vondráčková? To vám teď nemůžu říct, jestli mě tam zaujala.“ (smál se a držel svou manželku za ruku)

Pavlína Kordíková: „Filmy Zdeňka Trošky, a hlavně trilogii Slunce, seno... mám moc ráda, a tak jsem byla zvědavá, jak se mu povede tahle komedie. Bohužel musím říct, že jsem zklamaná. Většina v uvozovkách vtipných hlášek byla trapná, ty babky mi zase přišly až moc vyumělkované. Zlatá Keliška! Na druhou stranu musím pochválit Veroniku Žilkovou, ta zahrála ze všech nejlíp. Vzpomněla jsem si na její výkony v Tele Tele.“

Chystá se pokračování

I když by to málokdo čekal, zanedlouho by mělo začít natáčení druhého pokračování Babovřesk. „Hned po střihu se na mě obrátila Dana Voláková, ať si sednu a napíšu druhý díl. S Markem Kališem jsme přes Vánoce dali dohromady scénář a patnáctého ledna ho odevzdali,“ přiblížil Zdeněk Troška.

Pokud všechno půjde podle plánu, od 21. května do konce června by se mělo opět v jižních Čechách natáčet. „Tentokrát do děje přidáme ještě půvabnou vesničku Holašovice. A zase za rok v únoru se tady sejdeme na premiéře,“ uzavřel režisér.

Štítky Babovřesky, nová česká komedie, multikino CineStar, předpremiéra, Zdeněk Troška, Lukáš Langmajer, film, komedie, režisér, kino, Slunce, seno, jahody, Cinestar, Lucie Vondráčková, Veronika Žilková, Jana Synková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babovřesky jdou do kin, Troška natočí druhý díl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.