Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zahraniční divadla dětské diváky nešetří tak jako u nás

V Malém divadle v Hradební ulici se s premiérami roztrhl pytel. Před týdnem uvedlo divadlo horor Frankenstein v hlavní roli s loutkou v životní velikosti a teď nás v pondělí 9. listopadu čeká projekt s názvem Trojč(t)ení.

„Díky projektu Trojč(t)ení, jehož iniciátorem je Malé divadlo, mají nejenom diváci, ale i my, možnost srovnání, jaké divadelní hry vznikají v zahraničí. Chceme také podpořit překlady současné zahraniční dramatiky pro mladé publikum všech věkových kategorií do českého jazyka. Spolu s překladateli a dramaturgy jsme vyhledávali texty, které by podle nás bylo zajímavé konfrontovat s českým prostředím. Rádi bychom vytvořili platformu, v rámci které by bylo možné pravidelně tyto texty překládat a představovat je nejen odborné veřejnosti, ale i našim divákům,“ řekl umělecký šéf Malého divadla Petr Hašek.  

Překlady budou uvedeny v podobě tří scénických čtení, ke kterým budou přizvána dvě další partnerská divadla. Tato scénická čtení budou uvedena třikrát, a to vždy v jednom z divadel, které se projektu budou účastnit.

K prvnímu ročníku bylo přizváno Divadlo Rozmanitostí z Mostu, které se uváděním dramatiky pro děti a mládež programově zabývá. Herci tohoto divadla nám představí velmi svérázný a kritikou ceněný horrorový text britského autora Mika Kennyho s názvem Electric Darkness.

Pražské Divadlo Letí, které se ve své dramaturgii specializuje na uvádění současné dramatiky, se ujalo sociálně laděného německého textu od Petry Wüllenweber o rodinných vztazích s názvem Dočasně nedostupná.

Třetí, tragikomický text o síle přátelství s názvem Vlku, dobré chutnání! polské autorky Marty Gusniowské, má v režii Malé divadlo.

Premiéra ve Studiové scéně Malého divadla proběhne v pondělí 9. listopadu od 18:30 hodin. 

Štítky divadlo, Metzlův dům, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahraniční divadla dětské diváky nešetří tak jako u nás  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.