Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČEVAK v Budějcích zpřístupní areál u Vodárenské věže

V novou odpočinkovou zónu s expozicemi o vodě se proměnil areál vodohospodářské společnosti ČEVAK v Českých Budějovicích pod Vodárenskou věží v Mánesově ulici. Poprvé se veřejnosti otevře u příležitosti Dnů evropských památek od 11. do 13. září a 750. výročí založení města.

„Součástí téměř tři roky trvajících úprav areálu byly rekonstrukce jednotlivých budov i samotného vnitřního prostranství. Do nových prostor se na jaře přestěhoval i provoz laboratoře, která ročně zpracuje 6000 vzorků pitné vody,“ uvedl předseda představenstva společnosti Jiří Heřman. Celkové náklady na rekonstrukci a zpřístupnění areálu se budou podle něj pohybovat v řádech milionů korun. Vodárenská věž ještě získá novou fasádu.

Věž z roku 1724, která je jednou z nejstarších v Jihočeském kraji, se prozatím veřejnosti otevírala jen výjimečně. Letos se dočkala obnovy interiéru. Nově bude přístupná každý víkend až do konce října. V pátek tam začne výstava fotografií Slavomíra Kubeše - Kde je voda slunci blíž.

V areálu se lidé budou moci projít naučnou stezkou, která je seznámí s historií vodárenství ve městě. Kromě fontány symbolizující koloběh vody, tam nalezne svůj domov i velká socha Zvíře autorky Alexandry Koláčkové, která je zatím umístěna v rámci projektu Umění ve městě na Piaristickém náměstí.

Program Dnů evropských památek ve vodárenském areálu v Mánesově ulici zpříjemní v pátek 11. září koncert, na kterém zahrají Nezmaři, Pavlína Jíšová s hosty, Ivo Jahelka, Sem-Tam, Drc a Stanislav Kahuda, v sobotu a v neděli potom divadlo, kejklíři, soutěže a atrakce pro děti. Kapacita jednotlivých komentovaných prohlídek věže je omezená na 20 osob, možné jsou rezervace přes CBSystem.

Vodárenská věž byla postavena v roce 1724 pro zajištění přívodu vody do Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. Podnět k tomuto řešení vzešel od jindřichohradeckého jezuity Franze Bauguta, na jehož radu byla zamítnuta výstavba vodárenského rybníka u Hlinska.

Odebíraná vltavská užitková voda byla vytlačována do měděné nádrže v nejvyšší části věže a odtud samotíží odtékala do města dřevěným potrubím. V roce 1997 byla rekonstruována včetně technického vybavení.

Zdroj: ČTK

Štítky vodojem, České Budějovice, ČEVAK, Jiří Heřman, Pavlína Jíšová, Ivo Jahelka, Alexandra Koláčková, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEVAK v Budějcích zpřístupní areál u Vodárenské věže  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.