Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejmladší i nejstarší hudební nástroj. V jeden večer na Touch the Music

Svět je jeden velký hudební nástroj. Že tomu tak doopravdy je se můžete přesvědčit na mezinárodním hudebním festivalu Touch the Music, který právě probíhá na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích.

Drbna jakožto milovnice originálních věcí, a to i hudebních nástrojů, si nemohla nechat ujít úterní vystoupení dvojice Ondřej Smeykal a Pavel Plánka. Jakmile zazněly první tóny dřevěné trubky zvané didgeridoo, Sokolský ostrov ztichl. Pomalé až meditační tóny vybízely k zavření očí. Skupinky lidí si posedaly na zem a poslouchaly. Během koncertu se však začaly zase zvedat, stejně jako intenzita tempa. „Běžnou hru na didgeridoo znám. Nedokázal jsem si moc představit, jak se tento prastarý australský nástroj dá zkombinovat s elektro hudbou. Jsem z toho nadšený. Je to nabitý, energický, úžasný. Být tma, tak si sundám boty a hopsám jako šílenec,“ prozradil Drbně student Jan Vacek.

Po elektro didgeridoo show následovalo vystoupení švédské dvojice zvané Hang Massive. Jak řekl jeden z hráčů na hang Danny Cudd: „Je skvělé, že v jeden večer můžete slyšet jeden z nejstarších nástrojů, didgeridoo a jeden z nejnovějších hang.“ Melodický perkusní nástroj se vyrábí od roku 2000 ve Švýcarsku a patří mezi samozvučné nástroje.

Hang Massive přitáhl na Sokolský ostrov davy lidí. Zajímavé bylo, že se nikdo netlačil u podia. Většina si posedala na zem a nechala se unášet magickými zvuky, které hang vydává.

Po koncertě bylo možné si zakoupit jejich CD nebo se s umělci vyfotit. „Neodolaly jsme a musely jsme se s nimi vyfotit. Nechala jsem si je i podepsat do diáře. Byli oba dva moc milí a celkově to byl úžasný večer,“ prozradila Drbně Marie Korálová.

Festival je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Touch the Music - 25. srpna

Středa, 26. srpna 2015, 14:33

Touch the Music
Touch the Music

Štítky hudební nástroj, České Budějovice, Ondřej Smeykal, Jan Vacek, Norsko, Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmladší i nejstarší hudební nástroj. V jeden večer na Touch the Music  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.