Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku v Krumlově začínají budovat Centrum studijních pobytů

Symbolickým předáním klíčů stavební firmě včera odstartoval očekávaný projekt Centra studijních pobytů, které bude vybudováno v areálu krumlovského zámku na prvním nádvoří v objektu bývalé Sloupové síně. Historického okamžiku se mimo jiné zúčastnila generální ředitelka Naděžda Goryczková či zástupkyně norské velvyslankyně Monica Stensland.

Čím se začne? Nejdříve dojde ke konzervaci a obnově jižní fasády a opravě střešního pláště s doplněním historicky doložitelných střešních vikýřů. Pracovat se bude i v interiéru, kde budou odstraněny vložené příčky a stěny. Do původního stavu budou také navráceny podlahy v prvním nadzemním podlaží.

„Tímto způsobem dojde k rehabilitaci původních prostorových dispozic obou sálů Sloupové síně s ojedinělým architektonickým členěním,“ zmínil Josef Masaryk, administrátor projektu a vedoucí Odboru správy a prezentace kulturního majetku Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Zmíněné prostory budou podle jeho slov sloužit k přednáškovým a společenským účelům Centra studijních pobytů.

Projekt počítá také s ubytovacími kapacitami pro účastníky studijních pobytů. Ty budou vybudovány v druhém a třetím nadzemním podlaží. Další práce budou zahrnovat realizaci rozvodů elektroinstalace, zdravotní instalace a topení.

Zaměření

Mezi cíle centra patří kromě samotné obnovy budovy i nové využití, kdy objekt bude sloužit poznání, bádání a studiu. Jaké bude hlavní téma Centra studijních pobytů? Především problematika správy, obnovy a rozvoje památky UNESCO, dále kultura a venkov v Čechách a střední Evropě.

„Na zrealizování tohoto projektu se budou partnersky podílet univerzity zahraniční (HLB – Noorwegian University College of Agriculture and Rural Development; Dalhousie University, Faculty of Arts and Social Scientes) a samozřejmě také tuzemské (České vysoké učení technické, Fakulta architektury; Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí; Akademie múzických umění Praha, ústav taneční vědy, Hudební a taneční fakulta; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Filozofická fakulta), dále pak město Český Krumlov a Nadace barokního divadla,“ vyjmenovala mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Projekt za miliony korun

Celkové náklady projektu dosahují až 32 milionů korun, přičemž se podařilo získat dotaci z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru 2009 - 2014. Nové centrum by mělo být otevřeno v dubnu roku 2016.

„Za posledních 25 let prošel areál Státního hradu a zámku Český Krumlov významným vývojem z hlediska zpřístupnění, rozšíření návštěvnických aktivit a celkovou stavební a restaurátorskou obnovou, jejíž výsledky byly v letech 2002 a 2008 ohodnoceny nejvýznamnějšími mezinárodními oceněními Europa Nostra,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. „Skutečnost, že českokrumlovský zámek patří v celorepublikovém měřítku do dvojice nejnavštěvovanějších památek, jejímiž branami projde ročně více než 300 tisíc platících návštěvníků, svědčí o dlouhodobé intenzivní a nadstandardní péči a efektivním způsobu řízení a správy památkového objektu, v jehož čele stojí již 28 let kastelán Pavel Slavko.“

Štítky centrum studijních pobytů, zámek, Český Krumlov, pavel slavko, npú, projekt, Naděžda Goryczková, Národní památkový ústav, České Budějovice, Světové dědictví UNESCO, Tomáš Garrigue Masaryk, Praha, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Krumlově začínají budovat Centrum studijních pobytů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.