Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Mariánských kasáren se vrací život. Galerie Mariánská otevřela první výstavu

Otevřeno! Nová Galerie Mariánská, která vznikla v budově bývalých Mariánských kasáren, dnes zpřístupnila vůbec první výstavu ve své historii. Návštěvníci si v několika místnostech mohou prohlédnout rozsáhlou prezentaci interiérové tvorby autorů výstavy Umění ve městě, která je zhruba od poloviny června k vidění v budějckých venkovních prostorech.

„Umění ve městě by tak mělo proběhnout městem od náměstí přes řeku až po galerii Mariánská. Věřím, že v naší hektické a digitální době má cenu zpomalit a zastavit se u něčeho, co opravdu existuje a trvá, a vnímat svět skrze oči výtvarníků,“ uvedl kurátor výstavy Michal Trpák.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v úterý od 18 hodin. Zúčastnili se jí pozvané osoby a také samotní umělci. Letos se na výstavě Umění ve městě prezentují například Kurt Gebauer, Petr Fidrich, Eva Roučka či Cyril Hančl.

„Výstavy Umění ve městě se účastním vůbec poprvé. Je to zvláštní, protože na jihu Čech působím zhruba 20 let, ale s Michalem Trpákem jsme se seznámili teprve nedávno. Každopádně mi nabídl, zda se také nechci prezentovat, a já to přijal. Myslím, že jsem udělal dobře. Vznikly dvě sochy - u Černé věže je k vidění Papamobil a v Galerii Mariánská si lidé mohou prohlédnout Spermoida,“ řekl Petr Fidrich.

Galerie Mariánská se chce věnovat prezentaci širokého spektra umění od fotografie přes malbu, sochu, architekturu a užité umění až po nová media.

„Ze všech sil jsme se snažili dokončit a zpřístupnit výstavní prostory včas, aby do nich pak symbolicky přeteklo Umění ve městě a Galerie Mariánská se už touto výstavou stala organickou součástí kulturního života města a jeho obyvatel,“ zmínil člen galerijní rady Vít Kršul.

V Galerii Mariánská v tuto chvíli ještě probíhají některé dokončovací práce, aby na začátku září mohly být zahájeny další výstavy a zpřístupněny všechny výstavní prostory, recepce a galerijní kavárna. Při té příležitosti je plánováno i slavnostní otevření pro širokou veřejnost.

Mariánská kasárna jsou jednou z hlavních dominant budějckého centra. „O výstavbě kasáren bylo rozhodnuto roku 1842 a samotná stavba byla zahájena 22. 5. 1843 a dokončena 31. 10. 1844. Svého času zde sloužil vojnu Jaroslav Hašek, který tu čerpal inspiraci k románu o dobrém vojáku Švejkovi, i Václav Havel, který během služby v jihočeské metropoli napsal hru Život před sebou. V roce 1990 kasárna armáda opustila a objekt byl předán městu, které však nebylo schopno objekt provozovat v plném rozsahu. Poté byl využíván jen částečně, několik pokusů o oživení selhalo a stavba postupně chátrala. Roku 2011 koupil nemovitost soukromý investor,“ zmínil historii objektu Vít Kršul.

Rekonstrukce Mariánských kasáren je rozdělena na tři etapy. Rozsáhlá Galerie Mariánská vznikla v rámci etapy číslo 2.

Výstava Umění ve městě je již tradiční záležitostí. Letos se koná osmý ročník. Díky interiérové výstavě v Galerii Mariánská se lidé mohou blíže seznámit s jednotlivými umělci. Zároveň mohou vidět, jak rozmanité výtvarné umění je. Každá místnost nabízí skutečně osobitá díla, která nezůstanou bez povšimnutí.

Štítky výstava, galerie, umění, Nová galerie, Michal Trpák, Kurt Gebauer, Eva Roučka, Václav Havel, Jaroslav Hašek, historie, Mariánská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Mariánských kasáren se vrací život. Galerie Mariánská otevřela první výstavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.