Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ulice a náměstí Budějc budou opět zdobit sochy a instalace

Na náměstích, v ulicích a různých zákoutích Českých Budějovic a Hluboké nad Vltavou umělci instalují sochy. Ve čtvrtek tam začne tradiční plenérová výstava Umění ve městě. Pro osmý ročník organizátoři oslovili deset výtvarníků napříč generacemi i s rozdílnými výtvarnými přístupy.

Své práce kromě něj představí Kurt Gebauer, Veronika Psotková, Diana Winklerová, Saša Koláčková, Cyril Hančl, Jiří Plieštik, Barbora Hápalová, Eva Roučka a Petr Fidrich. „Ve slepém rameni Malše budou tančit Nohy z vody od sochaře Kurta Gebauera, nedaleko od této instalace už plují a opalují se na pontonu černé sochy s názvem Bikini Klub od Veroniky Psotkové, která loni představila své Akvabely na Zlatém mostě,“ říká hlavní organizátor a sochař Trpák.

Na Sokolském ostrově bude možné vidět také dvě díla. První je Blesk od Diany Winklerové a druhá socha, která by měla v noci svítit, je sloup s názvem Head Manager od Michala Trpáka.

Náměstí Přemysla Otakara budou zdobit Hlavy od Kurta Gebauera a Křeslo od Saši Koláčkové, její další dílo, fontána v podobě psa s názvem Zvíře, bude umístěno na Piaristickém náměstí. Celé léto bude možné tomuto psovi vybírat jméno a psát své návrhy na Facebook Umění ve městě nebo na Info@umenivemeste.cz.

Na Zátkově nábřeží budou instalovány kamenné sochy Housenky a Temná Hmota od Cyrila Hančla. Jeho práce budou i v Hluboké, kde bude vystavovat Mozek Nikoho a Návrat na Planetu.

V Hluboké nad Vltavou svou práci představí také Jiří Plieštik, který tam instaluje vápencové Hommeage a Suzzane Rennaud. V oranžerii zámku bude vítat či provokovat Kurtizána od Evy Roučkové a její další socha Pepíček bude ve dvorku Wortnerova domu. U Černé věže bude zaparkován Papamobil od Petra Fidricha. Veřejný prostor a fasádu Galerie Mariánská začátkem července ovládnou sochy Housenek od Kurta Gebauera a na stříšce nad vchodem bude stát Kůň Barbory Hápalové.

Slavnostní zahájení projektu Umění ve městě bude ve čtvrtek v 18:00 na náměstí Přemysla Otakara II. Výstava letos představí více jednotlivé autory a jejich práce také v nové galerii v bývalých Mariánských kasárnách. Zahajovací vernisáž tam bude 21. července rovněž v 18:00.

Zdroj: ČTK

Štítky socha, České Budějovice, Kurt Gebauer, Hluboká nad Vltavou, Umění ve městě, Jiří Plieštik, Eva Roučka, Michal Trpák, instalace, výstava, Přemysl Otakar II., Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice a náměstí Budějc budou opět zdobit sochy a instalace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.