Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek v Dačicích návštěvníky okouzlí novou výstavou loutek

Na novou výstavu s dlouhým názvem Za oponou čeká fantazie. Loutky a rodinná divadélka ze sbírek Národního muzea se mohou těšit návštěvníci zámku v Dačicích. Otevřena bude již v sobotu 13. června a potrvá do 31. srpna.

Co výstava nabídne? Například ukázky sériové produkce loutek, dekorací i celých divadel, ale i několik unikátů. „Mezi nimi vyniká například jediný zachovaný exemplář prvního česky tištěného loutkového divadla u nás, které vydalo Nakladatelství Josefa R. Vilímka v roce 1894 a které reprodukuje portál Národního divadla s nápisem Národ sobě.Téměř celý náklad ještě před uvedením na trh shořel a dodnes se zachoval patrně jediný exemplář, který uvidí právě návštěvníci dačické výstavy,“ uvedla kurátorka výstavy Lenka Šaldová.

Organizátoři dále upozorňují na ručně malované plošné loutky malíře Mikoláše Alše, kompletní rodinná divadla z první poloviny 20. století a desítky loutek od firem Antonína Münzberga, Jana Krále či Aloise Preclíka. Národní muzeum také zapůjčilo loutky z dílen významných výtvarníků.

„Vystaveni jsou tak například Spejbl, Hurvínek a Mánička vyřezaní Janem Vavříkem-Rýzem, blízkým spolupracovníkem Josefa Skupy,“ zmínil kastelán Jan Mikeš.

Za zmínku určitě stojí, že se návštěvníci dozvědí i historii loutkových divadel v Čechách. Na výstavě bude také prostor pro děti, které si budou moci vyzkoušet divadlo dle své fantazie.

Foto: NPÚ ČB

Štítky zámek, Dačice, loutky, Spejbl, výstava, divadlo, Národní muzeum, Mikoláš Aleš, Národ Sobě, Jan Král, Josef Skupa, Jan Mikeš, loutkové divadlo, Hurvínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Dačicích návštěvníky okouzlí novou výstavou loutek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.