Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vltavotýnský oranžový rok nabídne bohatý kulturní program

V Týně to žije! Kulturní akce stíhají sportovní nebo společenské a vy ani nevíte, kam se dřív vydat. Bohatá a rozmanitá nabídka pro volný čas obyvatel Týna nad Vltavou a pro návštěvníky města a okolí ve městě vzniká i díky dlouholeté finanční podpoře od Jaderné elektrárny Temelín, skupiny ČEZ, která je partnerem projektu Oranžový rok. Na hudební program se můžete těšit už tento víkend, tedy od 21. července, následovat budou i další společenské události.

Vltavotýnské kulturní léto už se hezky rozjelo a nyní je čas připravit se na nadcházející Slavnosti města. V pátek 20. července a v sobotu 21. července se na náměstí Míru odehraje velký hudební program. Doprovodné akce se pak uskuteční v parku u řeky – představí se divadla pro děti, novodobý cirkus a také místní spolek ochotníků Vltavan, který předvede ukázky z vyprodaného představení na otáčivém hledišti – Rebelové. Komentované prohlídky pak nabídne galerie U Zlatého slunce i městská knihovna. Chybět nebude ani venkovní promítání filmů pro děti a dospělé. Každý si u nás vybere.

„Věříme, že Vltavotýnské slavnosti města potěší všechny návštěvníky stejně jako již proběhlé úspěšné letošní akce podpořené Oranžovým rokem. Jmenujme třeba společnou prvomájovou výpravu Na Semenec za řemesly, kde jsme si poprvé mohli adoptovat svůj strom,“ říká vedoucí Odboru školství a kultury Týna nad Vltavou Helena Hulcová a připomíná také otevírání plavební sezony Vltava Open, které potěšilo nejen milovníky vody, nebo unikátní večerní koncert v přírodě na soutoku Vltavy a Lužnice, kdy Symfonický orchestr Český Krumlov přednesl Vodní hudbu G. F. Händela.

Nezapomenutelná byla také na jedinečná muzejní noc, která po procházce městem s živými výstupy z historie Týna zavedla letošní návštěvníky až do kostela svatého Jakuba na krásný varhanní koncert nebo již 3. ročník Vltavotýnského symposia drobné grafiky s mezinárodní účastí, jehož prázdninová výstava byla nedávno slavnostně zahájena.

A co Oranžový rokem ještě přinese?

Vltavotýnské kulturní léto obohatí soboty promenádními koncerty na náměstí Míru, nabídne promítání i varhanní koncerty, festival minipivovarů anebo třeba koncert na vodní nádrži Hlinky. Velkou událostí bude bezesporu akce Řeka žije uměním, která v sobotu 4. srpna netradičně spojí na nábřeží a na starém mostě hudbu, divadlo, literaturu a výtvarné umění. Místní věhlasný kanoistický klub KKJ chystá na 25. srpna Vodácké slavnosti se závodem Mezi mosty a slibuje zábavu pro celou rodinu. Celé kulturní léto pak zakončí country-folk festival Vltavotýnské točení a vystoupení jihočeských písničkářů na starém mostě akcí Písničkáři Týnu.

Jak je patrné, akce probíhají po celém městě a podílí se na nich vedle Městského centra kultury a vzdělávání v čele s ředitelem Janem Ivanegou velká řada místních nadšenců, spolků a organizací. Díky partnerství města Týn nad Vltavou a Jaderné elektrárny Temelín, skupiny ČEZ v rámci projektu Oranžový rok 2018 se nabídka stále rozšiřuje a po létě bude pokračovat dalšími sportovními a kulturními akcemi až do zimy. Vyvrcholením letošního roku bude 28. října oslava Sto let Týna nad Vltavou v samostatném státě.

Tisková zpráva

Štítky Týn nad Vltavou, slavnost, koncert, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, léto, kulturní akce, Georg Friedrich Händel, Spolek Vltavan, Muzejní noc, divadlo, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltavotýnský oranžový rok nabídne bohatý kulturní program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.