Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jihočeské romantické opeře La traviata doplní zpěváky sólisté baletu

Sérii šestnácti premiér Jihočeského divadla v nové sezoně zahájí 20. října Verdiho opera La traviata. Inscenaci režíruje Veronika Poldauf Riedlbauchová. Hlavní roli Violetty alternují Marie Fajtová a Maria Bissová, sólistka baletu Julie de Meulemeesterová pohybem zachytí vnitřní obraz postavy.

Představí se i další sólista baletu Zdeněk Mládek, držitel Ceny Thálie, jako Matador.  Premiéra bude v budějckém Domě kultury Metropol. Režisérka se zajímá o fyzické divadlo. „Často říkám, že vytvářím na scéně ´jevištní báseň. A opera je pro takovýto přístup jako stvořená. La traviata je nádherný titul, opera, která je portrétem vnitřního světa postavy víc než příběh. Ideální je ztvárňovat to skrz metafory. Baví mě znak, symbol,“ uvedla Poldauf Riedlbauchová, která operu režíruje poprvé.

V inscenaci spojila hudbu a pohyb, což bude podle ní pro zpěváky náročné - musí myslet na tělo víc, než je běžné. Za klíčová témata považuje očištění a oběť. „La traviata se u nás vždy hrála jako kapesníčková opera. Teď si bereme za základ mýtus o ženě, která dokázala velkodušně odpustit a přinést oběť své lásce. Věřím, že ti, kteří viděli Traviatu víckrát, v ní naleznou jiné významy,“ řekl dramaturg František Řihout. Operu o třech dějstvích hudebně nastudoval Mario De Rose. Kostýmy, které navrhla Tereza Kopecká, kombinují historické prvky se současnou módou. Scéna, jejíž autorkou je Lucia Škandíková, je holým prostorem, kde divadelníci pracují s principy množení a zrcadlení.

Jedinou rekvizitou bude vana, symbolizuje milenecké lože i hrob. „Baví nás hranice mezi reálnem a surreálnem,“ řekla ke scéně režisérka. Opera čerpá inspiraci z románu Dáma s kaméliemi od Alexandra Dumase mladšího. V Jihočeském divadle se hraje popáté, naposledy to bylo v roce 2005. Světovou premiéru měla La traviata v roce 1853. Inscenace, kterou Giuseppe Verdi viděl v pařížském divadle Vaudeville, ho zaujala i proto, že v ní spatřoval zrcadlo svého vztahu k pěvkyni Giuseppině Strepponiové.

Foto Michal Siroň | Zdroj ČTK

Štítky inscenace, opera, balet, Jihočeské divadlo, Giuseppe Verdi, Zdeněk Mládek, Dům kultury Metropol, Cena Thálie, Alexandre Dumas starší, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeské romantické opeře La traviata doplní zpěváky sólisté baletu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.