Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dny evropského dědictví také na jihu Čech otevřou i jinak nepřístupná místa

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají po celé republice nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. A jinak tomu není ani v jižních Čechách. Poutí, varhanním koncertem i zvýhodněným vstupným budou slavit hrady a zámky. České Budějovice si zase v rámci této akce připomenou Marii Terezii.

Na Dny evropského dědictví se připravily i České Budějovice. Letošní ročník, s podtitulem České Budějovice za panování Marie Terezie, aneb všechny krásy baroka, připadá na sobotu 9. září. Odbor památkové péče magistrátu České Budějovice společně s Agenturou Kultur - Kontakt přichystal velmi zajímavý program. 

„Lidé se podívají na místa, která jsou veřejnosti obvykle uzavřená. Kromě již tradičního volného vstupu do Biskupské zahrady, kde lze shlédnout výstavu s názvem Umění ve městě 2017, se otevřou brány i v kapli Smrtelných úzkostí Páně. V Rabenštejnské věži a v Železné panně, dvou nedílných součástí barokního opevnění, si bude možné prohlédnout věž a aktuální výstavy. Sobota nabídne také  možnost mimořádné prohlídky historické budovy Solnice před její rekonstrukcí.“ říká produkční akce Miroslav Mareš. 


Českobudějovická radnice.

Program letošního ročníku Dny evropského dědictví je rozdělen do několika částí. První částí jsou komentované prohlídky, kdy nás odborníci provedou českobudějovickou radnicí, vodárenskou věží a také kostelem Obětování Panny Marie a dominikánským klášterem. Za zmínku stojí i komentovaná prohlídka výstavy v Jihočeském muzeu s názvem Příběh města České Budějovice s uměleckou historičkou Norou Jelínkovou a také komentovaná prohlídka dvou výstav najednou, České šlechtické rodové ražby 16. – 17. století a Bošilecký poklad, kterými provede Jiří Chvojka.

Při prohlídkách městem v části nazvané Křížem krážem s památkářem se zájemci dozví například o krásách barokních fasád, o sochařských dílech Josefa Dietricha, významu Samsonovy kašny, a také o svatých patronech města.

V Budějcích se ro rozjede Velká pátrací hra 

V další části bude možné navštívit některou z odborných přednášek. Komponovaný multižánrový pořad Baroko subjektivně, který se uskuteční v budově Jihočeského muzea, zájemce seznámí s charakteristickými projevy barokního umění a kultury. Ve Státním okresním archivu České Budějovice se účastníci přednášky dozví zajímavosti o barokní části opevnění města.

Jak již bylo zmíněno, program doplňují volně přístupné objekty. Návštěvníci mají možnost zdarma navštívit Rabenštejnskou věž, Železnou pannu nebo Biskupskou zahradu. Naposledy před rekonstrukcí bude zpřístupněna i historická budova Solnice.


Dominikánský klášter a Solnice.

Také rodiny s dětmi naleznou v programu zajímavé tipy. S Ladislavem Švadlenou budou, vybaveni pracovními listy, objevovat pamětihodnosti a historii města nejen za vlády Marie Terezie. Odpoledne jsou pro děti připravené tvořivé dílničky s ateliérem Tvor v Rabenštejnské věži.

V rámci Dnů evropského dědictví je možné se také zúčastnit soutěže s partnerským městem Nitra. Dále je možné se zúčastnit Velké pátrací hry po městě, účastníci budou pátrat a hledat krásy baroka ve městě. Poznávací soutěž pro děti a mládež Českobudějovické významné stavby a jejich lidé.

Podrobné informace o programu lze najít zde a v Turistickém informačním centru na náměstí Přemysla Otakara II.

Dny evropského dědictví oslaví i Vodárenská věž

Díky Dnům evropského dědictví do dob, kdy se zásobování Českých Budějovic vodou neobešlo bez Vodárenské věže, nahlédnou zájemci v sobotu 9. září. Historická Vodárenská věž v českobudějovické Mánesově ulici nabídne v rámci Dnů evropského dědictví celkem sedm komentovaných prohlídek.

Návštěvníci se dozvědí řadu zajímavostí z historie této jedinečné stavby i o její roli ve vodovodním systému města. Vystoupají po 106 schodech až ke starému vodojemu a prostřednictvím poutavých videoexpozic se přenesou o stovky let do minulosti.


Vodárenská věž.

„Otevřeno bude od 9 do 16 hodin, prohlídky začínají s výjimkou polední pauzy vždy každou celou hodinu. „Kapacita jednotlivých prohlídek je omezena na 25 osob. Vstupenky si lze zarezervovat a vyzvednout v Turistickém informačním centru na náměstí Přemysla Otakara II,“ vysvětluje Jitka Kramářová, vedoucí útvaru marketingu a komunikace ze společnosti Čevak.

K vidění bude i koupelna, kterou užíval poslední majitel dačického zámku

K oslavám Dnů evropského dědictví, které každoročně organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se o víkendu 9. a 10. září připojí i hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Zájemci mohou uplatnit i reciproční vstupenku na všechny památkové objekty kromě zámku v Českém Krumlově. „Pokud o víkendu navštívíte Červenou Lhotu, Dačice, Hlubokou, Jindřichův Hradec, Třeboň, Kratochvíli, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Vimperk, Zvíkov nebo Zlatou Korunu nevyhazujte vstupenku, ale předložte ji na pokladně druhého vámi vybraného objektu, kde získáte vstup zdarma,“ upozorňuje na zvýhodněné vstupné Markéta Slabová z Národního památkového ústavu.


Zámek Hluboká.

Některé památky zpřístupní prostory, v nichž se běžně neprovází. V Jindřichově Hradci se návštěvníci mohou těšit na mimořádné prohlídky Španělského křídla - budovy se spletitou stavební historií a pohnutým osudem. „Se zájemci navštívíme, krom Rytířského a Divadelního sálu, zachované středověké interiéry – soukromou kapli Jindřicha IV. a zcela unikátní místnost, takzvanou Soudnici“, říká kastelán zámku Jindřichův Hradec Jan Mikeš. Mimo to bude možné zdarma navštívit unikátní výstavu nazvanou Umění restaurovat, která bude veřejnosti přístupná pouze do konce října, nebo si prohlédnout středověká sklepení Gotického paláce.


Zámek Dačice.

Zámek Dačice si připravil kastelánské prohlídky s názvem Od sklepa po půdu, během nichž návštěvníci nahlédnout do běžně nepřístupných prostor zámku, jako je sklep s teplovodním kotlem z roku 1909 či prostorná půda, ale také část takzvaných depozitářů. „Mezi hlavní atrakci patří koupelna z třicátých let dvacátého století, kterou užíval poslední majitel dačického zámku Johannes Dalberg“, láká k návštěvě kastelánka Kristýna Dvořáková.

Vodní příkop zámku Kratochvíle nabídne atrakci v podobě paddleboardingu

Hrad Nové Hrady zpřístupní zdarma hradní sklepení, klášter Zlatá Koruna zase klášterní lapidárium. V sobotu 9. září od 17 hodin zazní v klášterním kostele varhanní koncert v podání komorního souboru z kapucínského kláštera při pražské Loretě Societas Musicalis.

„Zámek Hluboká při dobrém počasí zpřístupní po oba dny zdarma zámeckou věž, která se tyčí do výšky necelých 72 metrů a na jejíž vrchol vede 245 schodů,“ doplňuje výčet Markéta Slabová.


Zámek Kratochvíle.

Na zámek Kratochvíle se v neděli 10. září mohou návštěvníci vydat na pouť, kterou zahájí poutní mše ke svátku Narození Panny Marie od 9:30 hodin v kostele Narození Panny Marie. Při této příležitosti bude v zámecké zahradě uspořádán řemeslný jarmark. „Pro návštěvníky máme připravený celodenní zajímavý program tvořený divadelními a hudebními vystoupeními, herními a tvořivými koutky a dalšími zajímavými překvapeními“, prozrazuje kastelán zámku Kratochvíle Vojtěch Troup.

Děti i dospělí se zabaví v herním koutku zahrady, kde jim bude k dispozici petanque, Člověče nezlob se, šachy nebo dáma, pexeso, ping pong a další. Vodní příkop také nabídne zajímavou atrakci – paddleboarding, který si mohou vyzkoušet všichni odvážlivci. „Na protější straně zahrady si budete moci vyzkoušet svou mušku při střelbě z luku, skolit draka, vyzkoušet hod oštěpem. Povozíte se na historickém kolotoči řezbáře Matěje, v kozím taxíku nebo nazdobené rikše,“ dodává kastelán Troup s tím, že procházku zahradou zpříjemní melodie, jež vykouzlí Jana Kubešová na harfu.

Autoři

Štítky zámek, hrad, dědictví, věž, Dny evropského dědictví, České Budějovice, Česko, Marie Terezie Habsburská, krása, zahrada, výstava, vodojem, baroko, klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví také na jihu Čech otevřou i jinak nepřístupná místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.