Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská centrála cestovního ruchu má jasno. K Vltavě se musíme chovat přívětivě

Vltava mezi Vyšším Brodem a Boršovem je díky unikátní přírodě, historickým památkám, bohaté kulturní nabídce a celoročně zaručené sjízdnosti, vodácky nejnavštěvovanějším říčním úsekem v Česku. Své místo na řece mají ale i různé ekologické projekty.

Nabídka Vltavy je v tomto úseku neuvěřitelně bohatá. To se odráží v návštěvnosti a samozřejmě také v rozvoji podnikání. Řeka je bez nadsázky naším rodinným zlatem a proto se k ní musíme chovat přívětivě. I z toho důvodu zde mají své místo projekty zaměřené na šetrnou turistiku a ekologii. Znehodnocená příroda nikoho nepřiláká,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Mekka českých vodáků, kterou úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem bezesporu je, nadchne každého. Řeka tu proudí úzkým zalesněným údolím a sportovní zážitek, jenž plavba přináší, je navíc umocněn okolní krajinou bohatou na historické, kulturní a technické památky, které je možné během plavby navštívit. Mezi ně patří především hrad Rožmberk, unikátní Český Krumlov pod ochranou UNESCO, kláštery ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně, zřícenina Dívčí Kámen, grafitový důl a historický pivovar Eggenberg.

Odhady počtu vodáků, kteří od června do září splují úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou se velmi liší podle konkrétní sezóny a počasí. Nejčastěji se však toto číslo pohybuje v rozmezí 150 – 250 tisíc. A to už představuje značnou ekologickou zátěž. „Proto jsme letos podpořili například projekt Jedu vodu, který přispívá k ochraně životního prostředí v okolí Vltavy a současně reprezentuje zkvalitňování služeb pro turisty v regionu,“ poznamenal Polášek. Do akce se vedle Jihočeského kraje a Jihočeské centrály cestovního ruchu aktivně zapojily také Lesy České republiky.

Do akce se zapojují děti, dospělí i celé rodiny

Symbolem projektu se staly zálohované vratné kelímky s mottem letošního tematického roku Jihočeského kraje v oblasti, kterým jsou Jižní Čechy pohodové. Jeho letošní novinkou „Šrot“. Fiktivní postava vodáka „záporáka“ má návštěvníkům řeky připomenout základní pravidla chování v přírodě při sjíždění řeky. Součástí je i aktivní sběr odpadu v průběhu celé sezóny. Tedy nejen před jejím zahájením a po jejím skončení.

Záměr se ujal a vodáci uklízejí. A nejen po sobě, ale i po ostatních. „Odpadky sbírají děti, dospělí, celé rodiny. A že to není jen čerstvý odpad je vidět na první pohled. Evidentně jde mimo jiné o starý odpad z koryta řeky a jejích břehů. Jsme rádi, že akce má viditelné výsledky,“ konstatoval v této souvislosti zástupce trojice autorů projektu Jedu Vodu Martin Pavljuk. Množství vodáky sebraného odpadu se již pohybuje v tunách.

Jihočeská centrála cestovního ruchu v souvislosti s podporou rozvoje šetrné turistiky na horním toku Vltavy myslí také na silniční dopravu. Spolu s Jihočeskou univerzitou a partnery v Rakousku připravuje v současné době projekt eMobilita Linz – Šumava – Lipno – Český Krumlov, jehož výsledkem má být realizace testovací trasy dobíjecích stanic pro elektromobily a elektrokola v přeshraničním měřítku mezi turistickými regiony Český Krumlov a Lipno s napojením na Šumavu a Linec.

Tisková zpráva

Štítky Jedu vodu, Vltava, příroda, projekt, cestovní ruch, Vyšší Brod, odpad, Jihočeský kraj, Boršov, Český Krumlov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská centrála cestovního ruchu má jasno. K Vltavě se musíme chovat přívětivě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.