Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nabitá letní kulturní mozaika rozezní areál kláštera v Borovanech

Léto v klášteře Borovany bude patřit kapelám různých žánrů. Každý si určitě vybere z letní pestré nabídky borovanské mozaiky. Pivo, klobásky a pohodová atmosféra stodoly v podzámčí kláštera každého určitě okouzlí.

Lakomá Barka

Sobota 17. června (18:00 hodin, pódium v zahradě)

Naprosto geniální a osobité souznění pěti hlasů za doprovodu kytar, houslí, kontrabasu, fléten a celé řady rytmických nástrojů pohladí po duši. Dámská folková kapela z Českého Krumlova se soustředí zejména na vlastní folkovou a historizujícíhudbu v osobité úpravě. Vstupenky jsou v předprodeji v infocentrech nebo na Lakomá Barka. Výtěžek celé akce poputuje na nákup nového vozu pro chráněnou dílnu Nazaret.

Návštěva mladé dámy, recitál o lásce

Sobota 1. července (20:30 hodin, nádvoří kláštera)

Divadelní komedie Zdeňka Podskalského. Muž a žena je odvěké, věčné a nevyčerpatelné téma k inspiraci. Divadelní komedie Návštěva mladé dámy, recitál o lásce nabízí úsměvné pohledy do tohoto věčně napínavého soužití. Obrazy z partnerského soužití naplněné brilantním konverzačním dialogem mezi mužem a ženou rozehrávají témata jako je svádění, žárlivost, láska, svatba. Ze života je vzal a televizní podobu jim dal scenárista a režisér Zdeněk Podskalský, který se i na tu sebesrdceryvnější životní situaci dokáže podívat v nadsázce a s úsměvem. Během představení se odehraje několik příběhů, v nichž uvidíte například čekajícího bonvivána a jeho čipernou protihráčku. Dojde i na měření sil mezi mužem a ženou při náhodném setkání ve vypůjčeném bytě. Jeden z příběhů se zase ponese v intelektuálním tónu a v dalším příběhu se přesvědčíte, že i minulost nás někdy může dohnat, a to třeba i v tak slavnostní den, jako je ten svatební. Udělejte si čas na návštěvu představení ve výjimečné kulise borovanského kláštera. Třeba v některých humorných scénkách najdete i sami sebe. Vstupné v předprodeji na Návštěva mladé dámy, recitál o lásce.


Nádvoří kláštera Borovany.

Pohádkové středy

Středy 12., 19. a 26. července (vždy od 16:00 hodin, Borůvková zahrada)

Středeční podvečery věnované dětem. I letos budou tři červencové středy patřit dětem. Od 16 hodin bude vždy v Borůvkové zahradě/chodbě prelatury (dle počasí) pro děti připraveno tematické tvoření. V 18:00 hodin pak děti pobaví divadelní pohádka. K vidění budou například velké loutky kejklíře Vojty Vrtka, veselá a svižná pohádka plná písniček Zvířátka a loupežníci, či loutkové představení oblíbeného loutkového souboru Jiskra. 

Pouťová zábava

Sobota 15. července (20:00 hodin, kulturní dům)

Tradiční zábava tentokrát s DJ Smilem.

Hrdza

Pátek 21. července (20:00 hodin, pódium v zahradě)

Folklor, který baví každého. Příběh prešovské Hrdzy v mnohém připomíná náš Čechomor. Hudební skupina Hrdza vznikla z radosti hrát, nikoli uměle, a to už v roce 1999. Postupně objížděla malé i větší hudební festivaly, kde si získávala své publikum, až si jí všimlo nadnárodní vydavatelství Universal Music. Rozdíly v tvorbě však najdeme - zatímco Čechomor upravuje tradiční lidové písně, Hrdza hraje autorské písně zakladatele skupiny Slavomíra Gibartiho folklórem a lidovou melodikou pouze inspirované. Skupina písně záměrně obléká do moderního šatu, který se nazývá world music. Melodie houslí, akustické kytary, niněry a harmoniky se mísí s tóny elektrické a basové kytary a bicích. Nepochybným trumfem kapely je působivý zpěv ukrajinské sólistky Susanny Jara. V roce 2016 se hudební skupina s písní Taká sa mi páčí probojovala až do finále soutěže Česko Slovensko má talent. Kapela je známá tím, že písně ze svých alb dokáže stejně dobře zahrát i na koncertě. Jejich vystoupení v Borovanech tak určitě stojí za vaši pozornost, udělejte si na něj čas. Vstupenky předprodeji na Hrdza.


Hrdza.

Hodiny

28. července (20:00 hodin, pódium v zahradě)

Noví „Kryštofové“. Na české hudební scéně se objevuje další nováček. Pětice pražských muzikantů si říká Hodiny a podle zasvěcených má velkou budoucnost. Právník, rybář, obchodník, horolezec a fotograf - právě to jsou povolání členů kapely, které vévodí charismatický zpěvák a autor Tomáš Sehnal. Skupina chce dělat kvalitní českou muziku opřenou o životní zkušenosti a příběhy. Muziku, která bude bavit jak je, tak posluchače. Jejich největšími hity jsou singly Stmívání či Jízdní řád, a pokud vám zvuk i poetika textů připomíná tvorbu skupiny Kryštof, nejste daleko od pravdy. „Vím, že mám s Richardem Krajčem, hlavním autorem Kryštofa, velmi podobné cítění. Posloucháme i podobné kapely a dost se o tom spolu bavíme. Richard dohlíží nad naší produkcí. Ale nejsme kopie Kryštofa. Možná jsme natřeni stejnou barvou, ale vnitřek a kostra jsou originál,“ říká Tomáš Sehnal. Na půldruhé hodiny dlouhém koncertě zazní líbivé melodie a české texty, dobře zapamatovatelné refrény a kluci slibují i skvělou show. Vstupenky na stání pořídíte v předprodeji na Hodiny.

Autoři

Štítky klášter, Borovany, mozaika, kultura, pohádka, hudba, koncert, hudební skupina, vstupenka, zahrada, představení, láska, návštěva, kytara, Barka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabitá letní kulturní mozaika rozezní areál kláštera v Borovanech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.