Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prodloužený víkend bude patřit hlavně čarodějnicím a tradičnímu stavění májek

Zima ještě pěkně vystrkuje drápky a při pohledu z okna by člověk skoro nevěřil, že za pár dnů je máj. Ale ani rozmary aprílového počasí, sníh, déšť a zima nepřekazí lidem plány na následující dny, které budou patřit tradicím spojeným s koncem dubna a začátkem května. Hezké tradice je přece potřeba ctít.

Na mnoho míst jižních Čech, a tak i do různých koutů Českobudějovicka, se budou hlavně slétat čarodějnice. A budou se také čarodějnice pálit, tcož při současných skoro zimních teplotách aktéři akcí ocení, budou se totiž moci zahřát u ohně. A stejně tak třeba i u tradičního stavění májek.  

Pátek 28. dubna

České Budějovice

Pálení čarodějnic – Sraz na konečné MHD č. 3 – 16:00
Buřty s sebou, kytara, zpěv. Přineste s sebou vyrobenou nebo nakreslenou čarodějnici, kterou společně spálíme.

Hluboká nad Vltavou

Čarodějnická noc s Harry Potterem – Sporthotel Barborka – 17:30
Bláznivé čarování s Harrym vypukne již v 17:30 v pátek 28.dubna čarodějnickým sletem, výrobou létajících košťat dle poslední čarodějnické módy, upálením zlé čarodějnice a opékáním večeře. Druhý den je na programu míchání lektvarů a výroba čarodějnických pomůcek.

Sobota 29. dubna

České Budějovice

Čarodějnice na pláži – Beach Park (Na Dlouhé louce 12) – 16:00
Program: od 16 hodin soutěže pro děti, minidisko, opékání buřtů, od 19 hodin rej čarodějnic pro děti i dospělé, grilování, upálení čarodějnice.

Neděle 30. dubna

České Budějovice

Slet čarodějnic České Budějovice 2017 – u Sportovní haly
Slet čarodějnic se uskuteční u Sportovní haly. Bude to tradiční slet čarodějnic. Komponovaný pořad pro děti i dospělé.

Stavění máje – park u MŠ Roudné – 16:00
Začne se přípravou máje, následuje zdobení věnce, stavění máje, hra na hudební nástroje a pálení čarodějnic. Zdarma soudek piva, pro děti špekáčky.

Pálení čarodějnic a stavění Máje – náves Srubec – 16:00
Program: 16:00 – 17:00 čarodějné soutěže pro děti a živá hudba, 17:00 vyhlášení nejkrásnější čarodějnice a stavění Máje, 17:30 upálení čarodějnice.

Stavění máje – Borek, louka v ulici U Školky – 17:30
Tradiční stavění máje, občerstvení k čarodějnickému ohni zajištěno.

Slet čarodějnic 2017 – Slavie – letní open-air scéna – 18:00
Den otevřených dveří v čarodějnické škole. Tradiční čarodějnická akce na Letní scéně DK Slavie. Muzika, tanec, kouzlení a spousta zábavy pro celou rodinu. Takže děti, oblečte čarodějnický mundúr, seberte rodiče a hurá před Slavii.

Májka 2017 – Minipivovar Kněžínek
Výborné pivo, skvělá jihočeská zabijačka a živá hudba v podání kapely PH Band! To vše vás čeká v neděli v Kněžínku v Nových Dvorech u Českých Budějovic.

Adamov

Májka v Adamově 2017 – louka pod Koniperkem – 15:00
Sbor dobrovolných hasičů zve na stavění máje na louce pod Koniperkem na plácku u dětského hřiště. Program, občerstvení a hudba jsou zajištěné.

Nedabyle

Stavění máje – za obecním úřadem – 16:00
Zváni jsoiu všichni, především statní chlapi. Začátek stavění je přibližně v 16 hodin. Zajištěno studené pivo a pro děti párek.

Vidov

Stavění máje – sportovní areál Vidov – 17:00
V neděli 30. dubna proběhne ve sportovním areálu ve Vidově tradiční stavění máje. Májka se staví kleštinami, a tak bude potřeba každé silné paže. Na akci je zajištěno občerstvení a přibližně od 19:00 vystoupí oblíbená hudební skupina Kocourovo kartáč. Akce je zdarma. 

Strážkovice

Stavění máje a průvod čarodějnic – náves – 17:00
Obec Strážkovice zve všechny, kteří jsou ochotni pomoci při stavění máje, od 17 hodin na náves. Občerstvení je zajištěno. Slet malých, velkých, mladých i starých čarodějnic v 18 hodin u kapličky na křižovatce Trocnov – Trhové Sviny. Letecké potřeby a vybavení s sebou.

Lišov

Stavění Máje, Májová zábava – náměstí Míru – 18:30
Město Lišov a Sbor dobrovolných hasičů zvou v neděli 30. dubna od 18:30 na náměstí Míru v Lišově na stavění Máje a Májovou zábavu s kapelou Kambodža.

Veselí nad Lužnicí

Stavění máje tradičním způsobem – Kulturní dům Veselá nad Lužnicí – park – 14:00
Stavění máje doprovodí kulturní program souboru Blatka a skupiny Karel Pixa band.

Třeboň

Stavění májky – Masarykovo náměstí – 16:00
I v Třeboni se bude poslední dubnový podvečer stavět máj, a to na Masarykově náměstí. Postarají se o to sousedé a tetičky ze Sdružené baráčnické obce Vitoraz. Také se tam bude tančit a zpívat.

Pondělí 1. května

Borovany

Májový koncert – Borovany – bývalý klášter augustiniánů – 18:00
Pražský hudební soubor Amor aeternus (Láska věčná) vznikl roku 2014 na půdě Mezinárodní letní školy staré hudby ve Valticích. Věnuje se interpretaci hudby 17. a 18. století na kopie dobových nástrojů. Přijďte si poslechnout jejich májový koncert.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky čarodějnice, České Budějovice, louka, hudební skupina, Harry Potter, pivo, tradice, zábava, Lišov, sbor dobrovolných hasičů, víkend, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodloužený víkend bude patřit hlavně čarodějnicím a tradičnímu stavění májek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.