Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezinárodní den památek umožní i v Budějcích nahlédnout tam, kam to běžně nejde

Mezinárodní den památek letos připadl na sobotu 22. dubna. A protože se jedná o rok, kdy se slaví tři sta let výročí narození Marie Terezie, je jí letošní památkový den zasvěcený. S podtitulem „České Budějovice za panování Marie Terezie, aneb všechny krásy baroka“ se jako již tradičně, můžete podívat na kostýmovanou prohlídku radnice, do Biskupské zahrady a užít si několik odborných přednášek a komentovaných procházek městem.

Baroko se v širším měřítku považuje za jedno z nejdůležitějších období vyššího umění. A proto také v Českých Budějovicích zanechalo řadu zdařilých staveb, maleb a soch. Letošní Mezinárodní den památek ho pojal komplexně a rozdělil svůj program do několika částí. Můžete si tak vybrat třeba příjemné komentované prohlídky městem, kde vás odborníci provedou radnicí, kostelem Obětování Panny Marie, Vodárenskou věží nebo Dominikánským klášterem. Komentovaná prohlídka bude probíhat také v Jihočeském muzeu u stálé expozice Příběh města České Budějovice.

V letošním roce se průvodci zaměří hlavně na barokní období historie, takže upozorní na krásy barokních fasád, povypráví o patronech města a také zodpoví otázku, jaký význam má Samsonova kašna. Většina prohlídek trvá 90 minut a jedná se opravdu o odborné historicko-kulturní vyprávění, proto promyslete, zda se hodí brát s sebou malé děti. Vstupenky si bezplatně rezervujte na www.cbsystem.cz.

Po profesionální stránce letošní památkovou sobotu doplní také přednášky v Jihočeském muzeu a přednáškovém sále Památkového ústavu. Ty budou zaměřeny na barokní umění, odívání i barokní divadlo. Přednášky trvají 60 minut, a byť je vstup bezplatný, je nezbytné si předem rezervovat vstupenku a vyzvednout si ji na radnici.

Jako již tradičně se během soboty zájemci budou moci podívat na místa, která jsou jindy veřejnosti uzavřená nebo tam, kde by se běžně platilo vstupné. Volně otevřená bude Alšova jihočeská galerie, oblíbená Biskupská zahrada, Státní okresní archiv a Kaple Smrtelných úzkostí Páně, stojící za katedrálou sv. Mikuláše, která dříve bývala součástí původního městského hřbitova.

Mezinárodní den památek myslí i na rodiny s dětmi. V infocentru je možné si vyzvednout průvodce městem a pátrat po barokních památkách. Mimo to je připraven také výchovný program v Jihočeském muzeu, Alšově jihočeské galerii a ve Wortnerově domě.

Na dvoře Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí si za doprovodu barokní hudby budete moci vyzkoušet po celou sobotu šerm, podívat se, jak pracovali kameníci a shlédnout ukázku barokních her.

Předposlední dubnová sobota bude bezpochyby nabitá. Pokud si chcete užít Mezinárodní den památek naplno, nezapomeňte si rezervovat vstupenky na prohlídky a přednášky, které byste rádi navštívili. A pak už jen nadechněte barokní atmosféru města a přeneste se o stovky let zpátky.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky České Budějovice, přednáška, Marie Terezie Habsburská, radnice, muzeum, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Národní památkový ústav, Dominikánský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní den památek umožní i v Budějcích nahlédnout  tam, kam to běžně nejde  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.