Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masopust projde městem již zítra. Začátek je v 16 hodin

Zítra od 16 hodin již po sedmadvacáté požádají koledníci o povolení městem České Budějovice jíti a koledu provozovati. Už přes čtvrt století je město pořadatelem této akce a 13 let je odborným garantem a koordinátorem Jihočeské muzeum.

Po slavnostním obřadu – předání glejtu na základě řádného vysvětlení žadatelů o udělení tohoto městského privilegia a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček – se koledníci vydají na svou obchůzku městem.

Lidé, kteří na náměstí Přemysla Otakara II. přijdou, budou mít možnost vidět typické jihočeské koledy - růžičkovou z Doudleb a mečovou v podání mužské i ženské části Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit doplněné o hosty koled z Benešova nad Černou a jejich setkání u kašny i koledníky folklórních souborů Furiant a Úsviťáček. 

Letos dochází k rozšíření nabídky rozloučení se s masopustním obdobím. „Od 18:30 do 22:00 si v KD Slavie můžete zatančit při dechové hudbě Šumavanka i se pobavit s koledníky a seznámit se s dalšími masopustními zvyky, na jejichž předvedení není při vlastní masopustní koledě dost času,“ uvedl mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová. „Nedílnou součástí masopustů vždy byli a stále jsou dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla, proto prosíme diváky o respektování jejich hlučnosti.

Štítky vánoční koledy, České Budějovice, masopust, Doudleby, Benešov nad Černou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopust projde městem již zítra. Začátek je v 16 hodin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.