Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Quiet: Chceme lidem dávat co nejvíce ze sebe. S průměrem se nespokojíme

Mladých kapel je v poslední době po hříchu málo, a když se nějaká vynoří, zpravidla její působení nemá dlouhého trvání. Výjimkou je budějcká parta Quiet, s jejichž zpěvákem Jankem Levárskym jsme si povídali.

Quiet vznikli v roce 2012. Jak to tenkrát bylo? Kdo měl ten nápad založit kapelu?

Ten nápad vzešel ode mě, jelikož se mi rozpadla kapela Made In Doma (to bylo na podzim 2011) a já si řekl, že založím něco nového, lepšího s větším nástrojovým obsazením, aby to mělo větší zvuk a tak jsem začal shánět muzikanty.

Začínali jste ale v jiném nástrojovém osazení, než v jakém hrajete teď…

Ano, jako první člověk se mi ozval basák Martin Kolouch a během tří měsíců se ve zkušebně vystřídalo asi šest různých muzikantů s různými nástroji. Finální sestava ale vzešla nakonec klasická, a to basa - Martin Kolouch, kytara, zpěv - já a za bicí usedl můj kamarád Ondra Konečný. To je, řekl bych, takový ten surový základ.

Teď je vás ale v kapele víc…

Chtěl jsem kapelu o více členech s pořádným zvukem, ale problém velkých kapel bývá v tom, že se jejich členové většinou nemohou sejít na zkoušce všichni. To jsem věděl, a i proto jsem upustil od dechové a smyčcové sekce. Klavír jsem ale vždy chtěl, tak jsem hledal na ZUŠce, kam jsem chodil. Nakonec jsem tam našel Františka Žišku na klávesy a Tomáše Pelcla na kytaru. Na klávesy, nebo teda spíš synťák, se dají dělat všelijaké zvuky, což se pro kapelu v mnoha ohledech hodí. Poslední změnou je nový baskytarista, kterým je nově Jirka Jantač.

Od začátku jste věděl, jakým směrem se bude kapela ubírat?

Od začátku jsem si říkal, že tomu nechám volný průběh. Jak to vyzní, tak to bude správně. Takže pokud by tam přišly dechy, tak z toho udělám klidně reggae, nebo skáčko, pokud třeba budou dobří zpěváci, tak klidně víc do soulu. Takový základní zvuk kapel v tomhle koutu světa je basa – bicí – kytara. Proto většina kapel, když se ti muzikanti sejdou, umí hrát takový ten punk/rock, na kterém vyrůstali, nebo vyrůstají. Proto i my sklouzávali ke kytarovému rocku, a jak ubíhaly měsíce, tak jsem se začal hodně formovat spíše do popu a alternative rocku, protože jsem měl pocit, že se tam dá více hýbat a je tam víc možností.

Má váš styl široké publikum? Nebo bojujete s návštěvností?

Doma na Budějcku, je návštěvnost skvělá, přece jenom doma je doma. V jiných městech je to podle toho jak navštěvované to místo je, případně podle toho s kým tam ještě hrajeme... Na festivalech a akcích pro hodně lidí to samozřejmě závisí hlavně na pořadateli. Každopádně my měli na takových akcích vždy dobrý ohlas a to je to hlavní – jakou atmosféru dokážeme mezi námi a publikem vytvořit. Co se týče žánru, na ten podle mě moc lidé nekoukají, jelikož v dnešní době většinou všichni poslouchají více žánrů, a tak závisí na tom, jakou reputaci si interpret dokáže vydobýt.

Letos jste vyhráli budějcké kolo University Band Contest. Jak jste dopadli v celorepublikovém kole?

Republikové kolo se konalo koncem dubna a pro nás nedopadlo nijak dobře, jelikož z pěti kapel jsme skončili na předposledním tedy čtvrtém místě.

Přesto, berete i účast v celorepublikovém kole jako úspěch?

To regionální kolo nás určitě dost nakoplo a celkově to byl super koncert, když pominu to, že to byla soutěž. Potkali jsme tam super lidi, se kterými se vídáme doteď. Republikové kolo bylo každopádně zajímavou zkušeností.

Před Vánoci jste uskutečnili zajímavou akci, a to sice live stream na facebook z vaší zkušebny. Jak vás to napadlo?

No my jsme si s klukama řekli, že si uděláme vánoční večírek, kde budeme zkoušet nové singly, jelikož se chystáme do studia. To byl hlavní plán a už nějakou dobu jsem polemizoval nad tím, že bychom mohli udělat něco živého. No a pár dní před touhle zkouškou jsem se k tomuhle nápadu vrátil, navrhnul to ostatním a oni souhlasili. Jelikož už máme i docela kvalitní technickou podporu, tak jsme to s Ondrou tak nějak rozpohybovali a nakonec i navzdory našim obavám se to povedlo a řekl bych dokonce nad očekávání.

A co chystá kapela Quiet v roce 2017?

My jsme zažili dost důležitý rok 2016, který bych řekl, že byl pro nás dost motivační a nakopávající a naučili jsme se fungovat na profesionálnější úrovni. V roce 2017 se chceme posouvat ještě dál a to hlavně v show, kterou budeme mít, a na které již teď pracujeme. Zazní nové písně, které budou oproti tomu, co jsme doteď dělali, úplně jiné, jak žánrově, tak zvukově. Dále by měl v nejbližší době vyjít klip, který děláme už přibližně půl roku a je to klip, který pokud vím, tak ve zdejších končinách nemá obdoby. Dále se chystáme do studia s jedním slavným českým producentem a jsme na to už hrozně natěšení. Takže následující rok toho bude nového dost. Celkově chceme lidem dávat, co nejvíce ze sebe a pokud možno co nejkvalitněji. Hledáme nové způsoby, jak naši hudbu, klipy a vystoupení podávat. S průměrem se nespokojíme.

Autoři | Foto archiv Quiet

Štítky hudební skupina, kytara, rock, Facebook, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Quiet: Chceme lidem dávat co nejvíce ze sebe. S průměrem se nespokojíme  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.