Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blanský les má novou přírodní památku: Cvičák v těsném sousedství Českého Krumlova

Přírodní památka Cvičák o rozloze 62 hektarů se nachází v nejjižnější části CHKO Blanský les. Chrání zdejší zachovalá společenstva širokolistých suchých trávníků s rozptýlenými porosty dřevin na vápencovém podkladu.

V minulosti celé území sloužilo jako vojenské cvičiště (odtud název). Přírodní památka zahrnuje tři bezlesé vrcholy a zalesněný vrch Liščí hory na severním okraji Českého Krumlova.  

Je to velmi cenné území. Roste tu mnoho vzácných a ohrožených druhů rostlin, ale nejdůležitější je ochrana vzácných druhů motýlů a ptáků. Mezi vzácné a krásně barevné motýly patří přástevník kostivalový, modrásek hnědoskvrnný, okáč kluběnkový, z ptáků můžeme zahlédnout pěnici vlašskou, ťuhýka obecného a krutihlava obecného,“ vypočítává Petr Lepší z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště jižní Čechy, oddělení Správa CHKO Blanský les.

Vyhlášením přírodní památky nedojde k žádným změnám v současném využívání. Omezen není pohyb osob nebo sběr lesních plodů. Cílem a posláním přírodní památky je udržení klidové a rekreační zóny v blízkosti Českého Krumlova a zachování výjimečných přírodních hodnot.

Charakter zdejších zachovalých lučních porostů budeme podporovat pastvou a kosením, plánujeme rovněž výsadbu ovocných dřevin, údržbu cest a výřezy náletových křovin. Pro obojživelníky chystáme vybudování tůněk nebo i větších nádrží. Doufáme, že se nám podaří vybudovat naučnou stezku s interaktivními prvky pro děti i dospělé,“ nastiňuje Petr Lepší. 

Tisková zpráva

Štítky přírodní památka, Český Krumlov, les, CHKO Blanský les, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanský les má novou přírodní památku: Cvičák v těsném sousedství Českého Krumlova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.