Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Android Asteroid, Strange Fruit a exploze emocí na festivalu Central Park Slavie

S kapelou Android Asteroid se posluchač může cítit jako na houpačce. Alespoň já to tak ve čtvrtek na festivalu Central Park Slavie měl. Jednu chvíli jsem měl pocit prázdna, pouhé hráčské exhibice, ale hned záhy přišel moment, který mě uzemnil. Moment, který mi ještě snad žádná česká kapela nedokázala naservírovat. Po dlouhé době jsem se přesvědčil, že i kapela z našich luhů a hájů může být světová.

Vlažnější byl třeba hned začátek. Prostě jako by se to nemohlo rozhýbat správným směrem. Možná za to mohlo i poměrně dlouhé čekání, kdy se zvučení protahovalo a člověk už byl netrpělivý. Někteří jedinci raději sbalili kufry a akci opustili. Jejich chyba, chce se napsat, protože ve výsledku přece jenom přišli o něco jedinečného.

Rozpaky totiž zmizely s nástupem neskutečné Marlene, kterou kapela fantasticky přehrála i při své návštěvě legendárního studia Abbey Road. Ostatně mrkněte na odkaz. Při letmém dotyku jedné z nejdepresivnějších písní všech dob – Strange Fruit – festival Central Park Slavie explodoval. Tolik emocí, to prostě muselo pohltit každého... Jednoznačně jsem na tomto festivalu nezažil silnější chvíli!

Ale jak jsem psal, ne pořád to bylo růžové... Například samply leckdy působily spíše rušivě, za což ale mohlo spíše ozvučení. Na můj vkus je také v tvorbě Android Asteroid příliš mluveného slova (nechci psát rap, o ten podle mě ani nejde). Dá se to pochopit, protože Honza Pospíšil je společně s bubeníkem Tomášem Konůpkem lídrem kapely, avšak já bych uvítal ještě více ženského vokálu. Ale je to samozřejmě subjektivní, proto nehodlám soudit, zda je to tak správně, či nikoliv.

Apropo... zpěv... Díky Android Asteroid jsem si opět naplno uvědomil, jak silným nástrojem ženský vokál je, když se dokáže správně zaranžovat. Jak pohlazení od anděla, prvek, který dokáže muziku absolutně vygradovat. Ne každý s ním ale umí pracovat, což ovšem není případ Asteroidů…

Elektronika, funky, psychedelie, jazz... To vše je zahrnuté v hudbě této chásky, která je bezesporu jedním z nejzajímavějších úkazů české hudební scény. Se zmíněnými žánry umí pracovat citlivě, balancuje, hraje si, baví se, objevuje nepoznané. V zemi revivalů naprosté zjevení a jasný signál, že i tady to prostě jde. Díky bohu.

Takže resumé? Android Asteroid vás určitě nadchli, nevylučuji ale ani zcela opačný výsledek. Každopádně ve vás nějakou emoci probudili a to je nejdůležitější. Jejich muzika je totiž právě o emocích.

Autoři | Foto Tomáš Jarolím

Štítky hudební skupina, festival, android, emoce, Abbey Road Studios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Android Asteroid, Strange Fruit a exploze emocí na festivalu Central Park Slavie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.