Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desmod: Nikdy jsme nekalkulovali, úspěch přišel tak nějak sám

Kapela Desmod byla v Rožmberku na festivalu Hrady CZ zástupcem slovenské popové scény a ve stínu slavnějších No Name ukázala, že rozhodně stojí za pozornost. Skupina už funguje dvě desítky let, ale až teď se o ní dozvídáme i v Čechách. Z rádia můžeme slýchávat baladu Vyrobená pre mňa.

Začínali jste v roce 1996 jako heavy metalová kapela…
Nejenom metalová, zkoušeli jsme několik stylů, spíš to byl takový crossover a dneska jsme snad jediná pop-rocková žijící kapela na Slovensku. V začátcích jsme hráli spíše punk rock. Začátky kapely už pamatuji jen já (Mário Kollár, pozn. autora) a bubeník. Kapelou prošlo několik lidí a z různých důvodů odešli, a tak jsme zůstali v téhle sestavě.

Desmod je v překladu netopýr?
Ano, netopýr červený a ten jako takový se živí krví hospodářských zvířat. Má takové speciální sliny, které zastavují srážlivost krve. Zuby nařeže ranku a vylizuje z nich krev. Zakladatelé kapely tehdy ještě uvažovali nad názvem Kayman, volba ale padla na Desmod.

Vy jste se prosadili v posledních několika letech na Slovensku. Daří se vám to i v Čechách?
Na Slovensku to máme dobře rozehrané, ale už jsme dlouho nevydali album. Vlastně už to bude pět let. Máme nějaké nové skladby, a tak konečně letos vyjde nová deska. V Čechách to teprve zkoušíme a uvidíme. Třeba když hrajeme na Moravě, tak tam už nás lidé více poznávají. Ale nikdy jsme nekalkulovali, úspěch přišel tak nějak sám.

Jste na scéně dvacet let, chystáte nějaké oslavy?
Vyšly už dvě výběrovky, jedna z nich byla akustická. Nebudeme to nějak moc oslavovat. To aby lidé nevěděli, že už jsme stará kapela. (smích)

Docela mi sedí vaše tklivé skladby, zvláště ty z alba Kyvadlo...
Je pravda, že my se vyžíváme v pomalých skladbách. Máme jich celou řadu, ale na koncertě to zase nemůžete hrát. Jsou to takové ty věci, jak se říká, ze života. Třeba Vyrobená pre mňa je podle vyprávění kamaráda, který seděl v restauraci a viděl krásnou ženskou, a tak si říkal, zda nemá nějakého přítele, co vraždí a tak dále. Nikdy v životě ji neoslovil, ale vznikl z toho pěkný text.

Jaké album považujete za přelomové?
Určitě Kyvadlo a pak Derylov svet. Ale i Vitajte na konci sveta bylo dobré album.

V rámci festivalu Hrady CZ jedete všechny štace. Jak se vám líbí atmosféra?
Je to skvělé, ale je vidět, že jsme hluboko v Čechách. Věřím, že na Moravě to bude ještě lepší, tady nás lidé opravdu moc neznají.

Na Slovensku jezdíte klubové koncerty, velké koncerty, nebo festivaly? Jakou tam máte konkurenci, zda-li se to tak dá říct?
Jezdíme všechno, od firemních akcí, oslav až po velké festivaly. Jako konkurenci nebereme nikoho. Každá kapela má svůj styl a o konkurenci se tedy nedá mluvit. My tak nebereme ani No Name. Ať už jsou to Horkýže Slíže, Gladiator nebo IMT Smile, což je velice dobrá kapela. Pro mě taková hudební špička. Na Slovensku je spousta dobrých kapel, ale ne každá má štěstí. 

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky hudební skupina, festival, Česko, Slovensko, Hrady CZ, No Name, koncert, Mário Kollár, Morava, styl, Horkýže Slíže, IMT Smile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desmod: Nikdy jsme nekalkulovali, úspěch přišel tak nějak sám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.