Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský jazzový festival přiveze na jih Čech světovou špičku. Headlinerem je Avishai Cohen

Srpen se kvapem blíží a fanoušci jazzu a world music se po roce mohou těšit na tradiční Jihočeský jazzový festival. Akci, která stejně jako v předešlých letech nabídne naprostou hudební špičku se žánrovými přesahy. O festivalu, který se uskuteční 5. a 6. srpna na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích a 11. srpna na Masarykově náměstí v Třeboni, jsme si popovídali s dramaturgem a velkým jazzovým fanouškem Jiřím Grauerem.

Jaké interprety letošní ročník představí?
Jak je již zvykem, program vždy otevřou regionální kapely, kterým chceme dát prostor. Po nich již nastoupí interpreti, kteří sice nejsou v takovém povědomí, ale jsou na úrovni skutečně velkých kapel, minimálně tedy českých. Například zpěvačka Sisa Feher, která zazpívá 6. srpna, má obrovské nadání. Je skutečně skvělá! Večer pak přichází vrchol, tedy hlavní skupiny festivalu. V Budějcích zahrají Dhafer Youssef Birds Requiem Quartet a Avishai Cohen Trio. V Třeboni Eric Marienthal, M. Patches Stewart a AMC Unit. Když se budu věnovat jen Budějcím, tak každý rok máme program nastavený tak, že jeden večer je věnovaný klasickému jazzu a druhý je stylově posunutý například do world music. Dhafer Youssef Birds Requiem Quartet se pohybuje na hraně world music a jazzu, vůbec na hraně hudebních světů. Je to hvězda, která hraje na velkých festivalech. Klasický jazz předvedou Avishai Cohen Trio. Avishai Cohen je skutečná superstar jazzového světa. Je velmi populární i v Čechách. Musím zmínit, že je velmi precizní. Má velké požadavky na hudební zázemí. Veze se pro něj opravdové top piano ze Salcburku.

Ačkoliv se jedná o Jihočeských jazzový festival, pravdou je, že není ortodoxně jazzový, jak jste zmínil... Přijde mi, že world music má takřka stejné zastoupení.
Mám world music velmi rád. Jelikož je festival open-air, je pro lidi, kteří nejsou ortodoxními jazzovými fanoušky. Těžší věci děláme v klubu... Piaristické náměstí považuji za místo, kde se hraje veselá muzika. Muzika, ze které jsou nadšeni i lidé, kteří ani jazz neposlouchají.

Letošní novinkou jsou doprovodné akce...
Ano, doprovodné akce jsme dříve nedělali. Doprovodný program poběží už od začátku srpna. Slouží k propagaci celého festivalu. Až na výjimky se bude konat v exteriérech města. Zdůraznil bych hlavně World Jazz Photo slide show, která se uskuteční 2. srpna na náměstí.

Zatímco festival v Třeboni je zdarma, někoho může napadnout otázka, proč se v Českých Budějovicích platí, ačkoliv se dá mluvit skutečně o symbolické částce.
V Budějcích je vstupné z toho důvodu, že když vám přijde na akci člověk, který ji narušuje, dokáže celý večer zkazit. O to více v intimním prostředí, jakým je Piaristické náměstí. Mluvím o lidech, které festival nezajímá, ale jdou na něj kvůli tomu, že je zdarma. Stovka je v tomto případě skutečně symbolická. V Praze by vstupné na podobný koncert stálo zhruba 800 korun. Díky vstupnému víme, že na koncert jdou lidé, kteří na něj skutečně chtějí jít. V Třeboni je situace trošku jiná. Tam jsme takové problémy neměli... Když mluvím o Třeboni, musím zmínit, že je tam vždy parádní atmosféra. Už na zvukovkách je plno a tleská se.

Jazz je dnes minoritní hudební žánr... Jak to změnit? A je změna vůbec žádaná?
Právě festival je propagací této muziky. Je to cesta, jak lidi pro tento žánr nadchnout, jak jim ho dostat pod kůži... Mám pocit, že v Čechách dorůstá stále více jazzmanů, kteří jsou na světové úrovni. Je pro ně ale těžké prorazit v komerčním světě. Povědomí o jazzu ale v Čechách roste. Když se uspořádají akce, jako je náš festival, lidé přijdou. Mnohem těžší to ale mají klubové koncerty...

Před deseti lety se jazz a soul dostal do širšího povědomí i díky interpretům, jako byla Amy Winehouse, která měla řadu následovníků... Je důležité i pronikání jazzu do mainstreamu?
Přesahy jsou důležité. Plno lidí současný autorský jazz nesnese. Je to pro ně moc náročné. Člověk se k tomu musí proposlouchat. Je to jako opera... Když půjdete na operu a nebudete připravený, asi vás také hned nenadchne. Dnes se hodně hraje s přesahy, umělci se snaží jít lidem naproti.

Mě třeba mrzí, že řada špičkových jazzových muzikantů přehrává jen standardy. Není to škoda?
To je otázka jižních Čech... Je tu minimum autorských věcí. Náš jazzový festival je o kapelách, které hrají autorské věci, nebo úpravy, které odlišuji živý výkon od klasických standardů. Mám to také mnohem radši.

Program:

5. srpna - České Budějovice, Piaristické náměstí (17:00)

Dhafer Youssef Birds Requiem Quartet (TN/GBR/HUN/EST) – world music, jazz
Top Dream Company (CZ/SK) – Desetičlenný funky groove band ve stopách Jamese Browna
String 5 aj. (České Budějovice) – jazz rock

  • Vstupné – 100 korun v síti www.cbsystem.cz.
  • 22:00 – afterparty v River Jazz and Blues Club: Bobesh & Jiří Halada & Celina Kiosz – smooth jazz – zdarma
6. srpna – České Budějovice, Piaristické náměstí (17:00)

Avishai Cohen Trio (Izrael) – contemporary jazz
Sisa Feher & Fehero Rocher (SK/CZ) – jazz,soul
Black Bottom (České Budějovice) – jazz, swing

  • Vstupné – 100 korun v síti www.cbsystem.cz.
  • 22:00 – afterparty v River Jazz and Blues Club: festivalová jamsession – zdarma
11. srpna – Třeboň, Masarykovo náměstí (17:00)

Eric Marienthal, M. Patches Stewart a AMC Unit (USA/SK) – contemporary jazz
Stanley's Dixie Street Band (CZ) – dixie
Two Towers HULU Jazz (České Budějovice) – jazz, swing

  • zdarma
Offprogram festivalu – České Budějovice – 1. srpna až 4. srpna (zdarma)

1. srpna (18:00) – Café Hostel: Jazza Nostra – jazz & swing
2. srpna (18:00) – U Železné panny: BudJazz – jazz & swing
2. srpna (20:30) – náměstí Přemysla Otakara II.: World Jazz Photo slide show + live trumpet Oskar Török: Unikátní mezinárodní fotosoutěž, jež cestuje po celém světě. Vítězem ročníku 2015 je Patrick Marek, fotograf Jihočeského jazzfestu.
3. srpna (18:00) – zahrádka u hotelu Zvon: unOrganized band – hammond jazz
3. srpna (20:00) – River Jazz & Blues Club – festivalová jamsession se Štěpánem Markovičem
4. srpna (19:00) – náměstí Přemysla Otakara II.: Jazzika – jazz & swing (pořádá Statutární město České Budějovice)
4. srpna (20:30) – Sokolský ostrov, Coffee on the Go: Heart of Dixie – dixie a Lindy Hop k tanci v podání brněnských profesionálních jazzmanů
5. srpna (22:00) – Café Hostel: Afterparty: DJ Náruč Aster
6. srpna (22:00) – Café Hostel: Afterparty: DJ Antonín Padrta

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky festival, jazz, České Budějovice, Avishai Cohen, Česko, Třeboň, hudební skupina, koncert, swing, Eric Marienthal, Přemysl Otakar II., Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský jazzový festival přiveze na jih Čech světovou špičku. Headlinerem je Avishai Cohen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.