Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadlo Járy Cimrmana ve středu rozesměje Trhové Sviny

Protagonisté známého divadla si oblíbili město pod Českým Budějovicemi a pravidelně se vrací do tamního kulturního domu. Letos přichází se hrou Blaník, kterou napsali pánové Smoljak a Svěrák. Blaník je jevištní podoba českého mýtu a jak už jsme si u tohoto divadla zvykli, o zábavu nebude nouze.

V hlavních i vedlejších rolích se ukazují Jan Svěrák, Bořivoj Penc, Petr Brukner, Václav Kotek a mnoho dalších. „Divadlo Járy Cimrmana si oblíbilo naše město a přijíždí k nám jednou za rok, čehož si moc vážíme. Každé představení je vždy beznadějně vyprodané,“ řekl František Herbst, ředitel Městského kulturního střediska.  

Divadlo funguje už padesát let a za svou existenci uvedlo šestnáct her. Jméno fiktivního génia se dostalo do podvědomí každému Čechovi. Samotná hra Blaník byla napsána již za minulého režimu, ale autoři si nebyli jistí, že by prošla tehdejší cenzurou, a tak ji vydali až po revoluci v roce 1990.

Postava Járy Cimrmana přesáhla rámec divadelních prken. Nejen, že o ní byly natočeny filmy, ale také získala rekordní počet hlasů v celostátní soutěži Největší Čech, kde porazila i Karla IV. Po Cimrmanovi jsou pojmenovány nejen ulice, ale dokonce planetka či hora. Svým pojetím se stal světovým unikátem.

Autoři

Štítky divadlo, Jára Cimrman, Blaník, Jan Svěrák, Trhové Sviny, České Budějovice, Bořivoj Penc, Petr Brukner, Václav Kotek, kulturní dům, Náměstí Míru 51, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Járy Cimrmana ve středu rozesměje Trhové Sviny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.