Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tandem Skutr představí v Českých Budějovicích operu pro děti

Orchestr na jevišti, ožívání předmětů nebo hororové a zároveň komické prvky v sobě skrývá představení Jihočeského divadla Dítě a kouzla. Rodinnou operu Maurice Ravela, která má premiéru v českobudějovickém sále DK Metropol v pátek, připravila dvojice Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka. Známý tandem Skutr spolupracuje s Jihočeským divadlem poprvé. Kromě nich se na podobě představení podíleli jejich spolupracovníci scénograf Jakub Kopecký a návrhářka kostýmů Simona Rybáková.

„Moje idea byla, že by bylo pěkné, kdyby se nám podařilo přilákat do divadla na operu více lidí a hlavně dětí. Prostě, aby se ta opera více otevřela,“ řekl k představení ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Podle něj je představení Dítě a kouzla ve zpracování tandemu Skutr ideálním řešením.

Opera Maurice Ravela trvá zhruba padesát minut. „Místo árií, které obvykle trvají až osmnáct minut, tady trvají minutu,“ uvedl Martin Kukučka. Podle něj diváci asi přesně nepostřehnou, jaký předmět která postava představuje. Ale Kukučka se domnívá, že mnohem důležitější je hravost představení. „To se Maurice Ravelovi povedlo tím, že ji dostal do hudby,“ řekl jeden z režisérů.

Představení bude výjimečné mimo jiné i velikostí orchestru, který bude čítat pětapadesát hudebníků. „Někteří z nich se proto stanou součástí jeviště, protože by se do orchestřiště nevešli,“ uvedl Lukáš Trpišovský. Dodal, že Dítě a kouzla je jedno z nejkrásnějších hudebně dramatických děl určených nejmladší generaci. „Ideální jako první operní zážitek,“ míní.

Zdroj ČTK

Štítky představení, Martin Kukučka, opera, magie, Lukáš Trpišovský, České Budějovice, Jihočeské divadlo, Simona Rybáková, Dům kultury Metropol, divadlo, Maurice Ravel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tandem Skutr představí v Českých Budějovicích operu pro děti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.