Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeské divadlo uvede všechny Shakespearovy hry ve 120 minutách

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede premiéru hry, ve které tři herci do 120 minut vměstnají všech 37 her a 154 sonetů Williama Shakespeara. Hru divadlo uvádí v roce čtyřsetletého výročí úmrtí světového dramatika. Inscenace není parodií na Shakespearovu tvorbu, ale odráží dnešní komplexní přístup k životu a všudypřítomný spěch a shon. Jde o poslední premiéru letošní divadelní sezóny.

Režie se ujal mladý režisér a dramaturg Šimon Dominik. Na jevišti se setkají Tomáš Drápela, Pavel Oubram a Tomáš Havlínek. Režisér si do inscenačního týmu přizval osobnosti, se kterými spolupracoval v Západočeském divadle v Chebu - scénu vytvořil Karel Čapek, návrhy kostýmů jsou z dílny Terezy Vašíčkové, autorem hudby je Matěj Kroupa, pohybové spolupráce se ujala Diana Toniková.

Po Shakespearově smrti v roce 1616 se jeho život a dílo staly cílem mnoha kritických debat, polemikou nad jeho existencí počínaje a pochybnostmi o stáří Hamleta konče. Jeho kompletní obsáhlé dílo a biografii ale zná jen málo lidí. „Takto se zřejmě zrodila myšlenka redukce Shakespearova díla,“ vedoucí obchodního oddělení Jihočeského divadla Věra Ernstová.

Američtí autoři scénáře Jess Winfield, Adam Long a Daniel Singer uvedli tuto hru, ve které zároveň oni sami ztvárnili všechny role, v premiéře 9. června 1987 v Kalifornii. Evropskou premiérou pak bylo její uvedení v londýnském West Endu v březnu 1992, od té doby je úspěšně hrána v celé Evropě. V překladu Jiřího Joska a v divadelní adaptaci a režijní spolupráci Jana Borny ji v tuzemsku inscenovalo poprvé v listopadu 2008 pražské Divadlo v Dlouhé.

Zdroj ČTK

Štítky William Shakespeare, Jihočeské divadlo, premiéra, České Budějovice, Karel Čapek, divadlo, Západočeské divadlo, Daniel Singer, Adam Long, Jess Winfield, Jan Borna, Jiří Josek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo uvede všechny Shakespearovy hry ve 120 minutách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.