Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V písecké Sladovně probíhají poslední Ozvěny festivalu Touch the Music

Až do konce března 2016 probíhají ve Sladovně Písek poslední Ozvěny festivalu Touch the Music - Music the Art of the Soul, kam mohou návštěvníci přijít zhlédnout část hracího parku, který byl součástí letního hudebního festivalu v Českých Budějovicích, a který si i zde mohou návštěvníci sami vyzkoušet.

Ozvěny festivalu jsou součástí většího projektu Touch the MusicMusic the Art of the Soul, jehož realizátorem je občanské sdružení Incogniti o.s. a který byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Celý projekt stojí na dvou hlavních myšlenkách hudby jako univerzálního jazyka lidstva, který nezná hranice. Koncepce projektu se zaměřovala na aktivní spoluúčast publika a veřejnosti na dění festivalu, jejímž smyslem bylo ukázat hudbu z různých úhlů pohledu, zejména pak produkci hudby na netradiční hudební nástroje.

Náplní projektu bylo uspořádání vícedenního mezinárodního hudebního festivalu v koprodukci s norským partnerem TOU SCENE AS, který se uskutečnil poslední týden v srpnu 2015 na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Součástí programu festivalu byla vystoupení řady zajímavých interpretů hrajících na netradiční hudební nástroje. Mezi hlavní hvězdy festivalu patřili zejména dánští The Bottle Boys hrající na prázdné láhve od piva a švédští Hang Massive, kteří představili velmi netradiční hudební nástroj připomínající U.F.O. zvaný hang. Z českých interpretů se představil přední světový hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal, virtuóz na skleněnou harfu Petr Špatina, vokální uskupení 4TET či Ida Kelarová a další. 

Kromě koncertů se mohli návštěvníci také zúčastnit různých workshopů pod vedením například Idy Kelarové, Ondřeje Smeykala či En.drua. V rámci partnerské spolupráce s Jihočeským divadlem se představil orchestr, který uvedl interaktivní vystoupení Conduct us, a v rámci spolupráce s Jihočeskou filharmonií připravili organizátoři vystoupení pro děti a s ním související workshopy. Součástí festivalu byl také hrací park, který byl sestaven z pěti netradičních hudebních nástrojů vytvořených přímo na míru pro festival, kde si návštěvníci mohli jednotlivé nástroje sami vyzkoušet. Nástroje z hracího parku byly dále využity v rámci Ozvěn festivalu.

Na hlavní letní festival v Českých Budějovicích pak navázal tzv. mini-festival, který se uskutečnil 28.listopadu 2015 v norském Stavangeru, v místě partnera TOU SCENE AS. Jednalo se v podstatě o zrcadlový event menšího rozsahu, jehož program byl složen z vystoupení norských interpretů společně s českými hosty Ondřejem Smeykalem a Milošem Dvořáčkem. Ondřej Smeykal pro norské publikum připravil také workshop, který se setkal s velmi vřelými ohlasy. Dozvuk těchto festivalů pak přinesly právě Ozvěny festivalu, jejichž smyslem byla především určitá kontinuita hlavních myšlenek projektu. První festivalové ozvěny se uskutečnily v rámci partnerské spolupráce s FAMO Písek, kdy v rámci programu Mezinárodního festivalu studentských filmů 2016 byl zařazen také koncert Ondřeje Smeykala. Druhé ozvěny se pak uskutečnily ve výstavní aule Jihočeského divadla, které bylo taktéž partnerem projektu. Zde si návštěvníci mohli v únoru pro změnu prohlédnout fotografie z letního festivalu. Poslední Ozvěny festivalu a také celkově závěrečná akce projektu právě nyní probíhají ve Sladovně Písek.

Tisková zpráva | Foto Vladimír Homola

Štítky festival, projekt, České Budějovice, Ondřej Smeykal, Písek, hudební nástroj, hudba, hudební festival, Ida Kelarová, Norsko, Jihočeské divadlo, Island

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V písecké Sladovně probíhají poslední Ozvěny festivalu Touch the Music  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.