Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po 120 letech se do Budějc vrací komická opera Zakletý princ

Operní soubor Jihočeského divadla uvede v pátek jako svou druhou premiéru sezony v podstatě zapomenutou operu 19. století Zakletý princ skladatele Vojtěch Hřímalého (1842 - 1908).

Zakletý princ byl ve své době populární operou. V Českých Budějovicích se hrál už v roce 1897, v podání plzeňského divadla. „Zakletý princ se na jih Čech vrací bezmála po 120 letech v novodobé premiéře,“ uvedla vedoucí obchodního oddělení Jihočeského divadla Věra Ernstová.

Hudebního nastudování se v Budějovicích ujal Jan Bubák a režie Miloslav Veselý. V této opeře debutuje hodně mladých operních tváří - barytonisté Aleš Janiga a Martin Štolba, tenorista Peter Malý v alternaci s Alešem Voráčkem a sopranistky Zuzana Benešová a Kristýna Vylíčilová.

Zakletý princ poprvé zazněl 13. května 1872 v pražském Novoměstském divadle. Libreto vzniklo podle komedie Johanna von Plötze Der Verwunschene Prinz. Jeho autor Jindřich Böhm jej původně psal pro Bedřicha Smetanu. Jde o příběh venkovského ševce, který toho večer příliš mnoho vypije a ráno se místo v hospodě vzbudí na zámku. Svou přeměnu obrátí ve svůj prospěch.

Podle Ernstové autor rozpoznal vhodnou látku pro komickou operu. Pro různé neshody nakonec slova určená ke zhudebnění doputovala na stůl koncertního mistra a prvního houslisty Prozatímního divadla Hřímalého. „Ten se rád chopil příležitosti napsat po Smetanově Prodané nevěstě další hudební veselohru,“ uvedla Ernstová.

„Viděno dnešníma očima zůstává Zakletý princ posluchačsky vděčnou operkou s nestárnoucími komediálními situacemi. A jako takový může být i takřka po 150 letech od svého vzniku zdrojem zábavy pro ty, kteří si chtějí doplnit svůj hudební obzor,“ uvedl dramaturg František Řihout.

Böhmova a Hřímalého operní pohádka o tom, jak se přes noc stal ze ševce princ, měla u soudobého publika úspěch, hudební kritika v ní vítala živé rytmy a zpěvné motivy, jakož i výbornou znalost účinku scénického. Jako druhá z českých oper po Prodané nevěstě záhy pronikla do zahraničí. V českých zemích se opera hojně hrála až do 30. let 20. století. Poslední inscenace se v Národním divadle v Praze odehrála v roce 1933.

Jediná inscenace opery po 2. světové válce byla provedena roku 1952 Slezským divadlem v Opavě. Pozdější absenci na českých jevištích způsobila prezentace skladatele coby odpůrce Bedřicha Smetany, ale i hodnocení jeho Zakletého prince jakožto práce na rozcestí mezi komickou operou a operetou s prvky dobové populární hudby.

Foto Jihočeské divadlo, Michal Siroň | Zdroj ČTK

Štítky opera, České Budějovice, Vojtěch Hřímalý starší, Zakletý princ, Jihočeské divadlo, Bedřich Smetana, Jan Bubák, Peter Jilemnický, Zuzana Benešová, Česko, druhá světová válka, Prodaná nevěsta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 120 letech se do Budějc vrací komická opera Zakletý princ  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.