Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hudba pomáhala uprchlíkům překlenout nepříjemné zprávy

Jihočeské divadlo uvede v pátek 18. prosince světovou premiéru činoherní inscenace Archa naděje. Hra, v režii umělecké šéfky souboru Jany Kališové, završí rozsáhlý multižánrový projekt Archa naděje, který odstartoval v listopadu.

Hra podle předlohy Martina Vačkáře je inspirována deníkem jednoho z účastníků exodu skupiny českých Židů v roce 1940. Jejich strastiplná cesta do Svaté země, kam utíkali před nacistickým ohrožením, skončila historickou událostí - potopením lodi Patria u břehů Haify 25. 11. 1940. „Již v roce 1999 mě oslovil Tomáš Töpfer, jestli bych nechtěl zpracovat tento námět a dal mi přečíst deník, který napsal Karel Brandýs. Velice mě tento námět zaujal, už i proto, že moje babička přežila Terezín, ale nikdy o tom nechtěla mluvit. Nabídku jsem tedy přijal. Jelikož mě zaujal fakt, že se na palubě sešla skupina muzikantů, kteří hudbou dokázali udržet cestující na přeplněné lodi ‚nad vodou‘, napsal jsem muzikál. Jeho realizace však nikdy neproběhla,“ řekl autor Martin Vačkář.

Po několikerém upravení textu a patnácti letech projevila o předlohu zájem umělecká šéfka Jana Kališová s tím, že chce hru uvést v Českých Budějovicích. „Před třemi lety jsem také požádal o hudební ztvárnění Aleše Březinu, jehož skladatelských kvalit a smyslu pro humor si velice vážím,“ sdělil Martin Vačkář.

„Mně se Martinův text moc líbil, ale bylo třeba zapracovat ještě na textech, které se ve hře vyskytovaly, a tak jsem navrhl Jiřího Ornesta, který nakonec napsal skvělé texty, a já je zhudebnil,“ prozradil Aleš Březina. Kromě scénické hudby z nahrávky, která se nahrávala ve studiové scéně na půdě pomocí celého orchestru Jihočeského divadla, uslyší diváci naživo dvanáct písniček různých hudebních žánrů.

V rámci projektu také vznikl krátký dobový film, který je součástí inscenace.

Do hry obsadila Jana Kališová mimo celý činoherní soubor také hosty jako Romana Štolpu či Josefa Průdka. V představení účinkuje třicet herců a hudebníků. V hlavních rolích se představí Tereza Vítů, Michael Vykus, Jiří Untermüller a Věra Hlaváčková. „Jsem moc rád, že mohu spolupracovat s ansáblem Jihočeského divadla. Herci v souboru spolu neuvěřitelně drží, a to i v těch nejtěžších chvílích. V jednu chvíli nás je na podiu, na lodi, tolik, že se nedá ani hnout a měl jsem pocit, že každou chvíli musí propuknout hysterie, ale ono nic. Lidé jsou tu pokorní a profesionální,“ konstatoval Roman Štolpa.

„Všechny herce chválím a obdivuji, protože ztvárnění hry není vůbec jednoduché. V jednu chvíli tam například jen deset minut stojí v pozadí s hořícími svíčkami a všichni jsou vlídní a trpěliví,“ dodává Jana Kališová.

Hra o naději a víře, kterou utužuje swingová kapela, bude mít premiéru v pátek 18. listopadu. Reprízy jsou pak naplánované na 22. a 29. prosince a 12. a 13. ledna. 

Štítky Jana Kališová, Jihočeské divadlo, herec, Tomáš Töpfer, Aleš Březina, uprchlík, Haifa, Jiří Ornest, Roman Štolpa, Věra Hlaváčková, Tereza Vítů, Patria

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudba pomáhala uprchlíkům překlenout nepříjemné zprávy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.