Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tragédie na přechodu u soudu. Žena střet nepřežila

K tragické nehodě došlo dnes dvě minuty po půl jedné odpoledne u budovy soudu na českobudějovické Lidické třídě. Na přechodu pro chodce tady byla Citroënem Picasso, jedoucím z centra směrem na Rožnov, sražena 79letá žena. Následkům zranění na místě podlehla.

Alkohol byl u řidičky automobilu (40 let) na místě vyloučen dechovou zkouškou. Přesná příčina, průběh a okolnosti nehody jsou v šetření, které je nyní v prvopočátcích,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Srážky vozidel s lidmi na přechodech bohužel nejsou žádnou raritou, a to ani na jihočeských silnicích. Například v říjnu byl na křižovatce Lidické třídy a ulice Mánesova sražen chodec, který ale naštěstí vyvázl jen s lehkým zraněním.

Je třeba dodat, že chodci patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. „Řidiči a spolujezdci motorových vozidel jsou více či méně chráněni samotným vozidlem, cyklisti a motocyklisti jsou alespoň částečně chráněni například helmou (pokud ji však mají), ale chodci nejsou chráněni v podstatě vůbec. Chodec je tak nejzranitelnějším účastníkem silničního provozu,“ říká Václav Kovář z BESIPu.

Štítky nehoda, havárie, střet, chodkyně, Citroën Picasso, soud, Lidická, České Budějovice, Rožnov, Lenka Koloušková, Václav Kovář, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Nejprve jsem se domníval, že se k tomuto nebudu vůbec vyjadřovat, neboť není, krom toho, že se jedná o velmi tragickou událost, což už bylo v článku zmíněno, co dodat, nicméně na základě některých příspěvků z FB musím reagovat. Ano je to bohužel tak nastavené, že chodci na přechodu mají přednost a pokud dojde ke střetu chodce s vozidlem na vyznačeném přechodu je řidič vozidla zpravidla prohrávající. Vše je o vzájemné toleranci a celkově v ohleduplném a slušném chování, čehož je v dnešní době pomálu ať už se jedná o řidiče či chodce. Jako řidiči vozidla mi přijde nesmyslné zastavovat, kvůli chodci, když jedu jako jediné vozidlo, projedu to rychleji, než se chodec rozhoupe a přejde, může moment počkat a přejít až projedu, situace je však jiná, je-li hustší provoz, potom neváhám zastavit, tím donutím zastavit i vozidla za mnou (i když tento týden se mi stalo, že řidiči za mnou se zastavit nechtělo, tak mě prostě objel, což je zakázané, kdyby tam byl rychlejší chodec a on ho sundal, asi by se divil) a chodec může nerušeně přejít, pokud se tedy najde ohleduplný řidič i v protisměru. Jelikož jsem účastníkem silničního provozu obou zmíněných skupin tedy i jako chodec, řídím se při přecházení vozovky stejně, jak jsem již uvedl, pokud jede jediné vozidlo (nebo jen pár), nikam se necpu a snadno počkám, než projedou, ale pokud jede kolona a nikdo není schopen zastavit, tak tam prostě vlezu a donutím řidiče zastavit, když to není schopen udělat sám, samozřejmě se nenechám přejet. Někdo tu zmiňuje přecházení vozovky u DK Metropol, tam bohužel chodci za dodržení určitých stanovených podmínek, nic neporušují. Teď k tomuto konkrétnímu případu, vycházím-li ze zveřejněných skutečností a fotografie, nevím sice směr, kterým šla chodkyně, ale vzhledem k tomu, že se vozidlo nachází ve středovém jízdním pruhu, je to celkem fuk, ať už chodec přejde celý jeden jízdní pruh nebo celou polovinu vozovky vč. ostrůvku, musím na něho jako řidič vozidla reagovat a musím reagovat i na ostatní vozidla, pokud vidím, že řidič ve vedlejším pruhu nebo v protisměru brzdí, musím rovněž reagovat a pokud je v druhém jízdním pruhu kolona (častá situace na Husovce u Výstaviště směrem do centra), přes kterou mám snížený výhled, musím rovněž předpokládat, že před přechod může někdo přecházet. Ano jsou případy, kdy se jedná o chybu chodce (přebíhání mimo přechod, náhlé vkročení do vozovky…), ale v tomto případě, z mého pohledu bohužel pro některé kritiky chodců , je to 100% chyba řidičky, nikoliv chodkyně.
Nakonec zmíním citaci paragrafových znění zákona týkajících se této problematiky, jelikož to mnozí ani neznají, neboť nikde není psáno, že by měl mít chodec absolutní přednost, i když si tak zjednodušeně někdo vykládá.
Povinnosti řidiče:
1) Řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce
2) Řidič nesní ohrozit chodce přecházejícího pozemní komunikaci, na kterou řidič odbočuje, a dále nesmí ohrozit chodce při odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění na pozemní komunikaci a při otáčení nebo couvání.
3) Řidič je povinen snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, sníží-li rychlost jízdy nebo zastaví-li vozidlo před přechodem pro chodce i řidiči ostatních vozidel jedoucích stejným směrem
Povinnosti chodce:
1) Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
2) Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.
3) Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji.
4) Chodec nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

Pátek, 19. prosince 2014, 19:31Odpovědět

Tragédie na přechodu u soudu. Žena střet nepřežila  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.