Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Sněhová nadílka komplikuje dopravu v celém kraji

První sněhová nadílka letošního podzimu zasypala v průběhu poslední říjnové soboty téměř všechny kouty České republiky. Výjimkou nebyly ani jižní Čechy, a to včetně jejich krajské metropole. Typické zimní počasí způsobilo nemalé problémy na silnicích, kde se v průběhu dne i noci stalo několik dopravních nehod.

Bouralo se na celém území Jihočeského kraje, nejvíce však na Prachaticku a Písecku. Jediná tragická nehoda se stala v sobotu ve tři hodiny ráno u Veselí nad Lužnicí.

„Řidič osobního vozidla Ford Focus při jízdě od Drahova směrem na Veselí nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze mokré vozovky, vjel do protisměru, kde čelně narazil do vzrostlého stromu,“ uvedl mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura.

Jedenadvacetiletý muž při nárazu utrpěl těžká zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl. „Zraněnou osobu vyprošťovali pomocí speciálního hydraulického zařízení zasahující hasiči. Bohužel už byla jejich snaha marná,“ dodala Vendula Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Celkem sedm zraněných osob si vyžádala havárie u Blažejovic na Prachaticku. Tam se ve dvě hodiny odpoledne srazila osobní auta značek Renault Mégane a Škoda Fabia. Příčinou bylo opět nezvládnutí řízení na kluzké vozovce.

„Řidič renaultu nepřizpůsobil rychlost jízdy na zasněžené a namrzlé vozovce, dostal smyk a narazil do protijedoucí škodovky. V obou autech se zranilo celkem sedm osob, z toho dvě zranění jsou hodnocena jako těžká,“ uvedl Milan Bajcura.

Hlášení o jediné vážnější nehodě na Budějcku přišlo před 18. hodinou z Horní Stropnice. Poblíž obce ve směru na Nové Hrady skončilo auto mimo silnici. „Po příjezdu hasičů na místo však již byli zranění lidé v péči zdravotníků,“ řekla Vendula Matějů.

Jak dodala, hasiči řešili v průběhu soboty další čtrnáct nehod, v osmi případech odklízeli popadané stromy, z českobudějovického regionu konkrétně v Ševětíně a Boršově nad Vltavou.

„Řidiči uvědomte si, že zima přišla i do nížin a podle toho přizpůsobte rychlost jízdy svých strojů. Bez zimního obutí na komunikace vůbec nevyjíždějte!“ varuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

První sněhová nadílka podzimu 2012

Neděle, 28. října 2012, 11:10

Ranní pozdrav z Třeboně. Foto Petra Žahourová
Bílo na Máji přes den. Foto Honza

Štítky sníh, silnice, havárie, nehody, Policie ČR, HZS Jihočeského kraje, smrt, tragédie, Jihočeský kraj, Česko, okres Prachatice, Veselí nad Lužnicí, Ford Focus, okres Písek, Drahov, Renault, Blažejovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhová nadílka komplikuje dopravu v celém kraji  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.