Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policejní šťára objevila celostátně hledaného i drogy

„Otevřete, policie!“ Tenhle příkaz společně s boucháním na dveře překvapil ve čtvrtek odpoledne obyvatele chatek ve Stromovce a dvou ubytoven pro sociálně slabé u budějckého vlakového nádraží. Policisté plánovanou razií do těchto lokalit reagovali na aktuální trestnou činnost ve městě.

Je krátce před čtvrtou hodinou, ospalé zářijové odpoledne. Autokemp ve Stromovce zeje prázdnotou. Všude je klid. Na pětatřicet mužů v uniformách se ale rozchází k jednotlivým chatkám. Někteří míří rovnou za správcem areálu, aby je tudy provedl. On nejlépe ví, kde kdo bydlí.

Policejní šťára, do které se zapojilo několik týmů hlídkové služby, pořádkové policie, kriminalistů, cizinecké policie a kynologů, byla zaměřena na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, odcizených věcech a vyhledávání drog v nechvalně proslulých ubytovacích zařízeních. A jedním z nich chatky na okraji krajského města v posledních letech určitě jsou.

První podezření vzbuzují lidé obývající růžovou chatku s číslem 11. Ven vychází ospalý muž, prokázat svou totožnost však nedokáže - před čtyřmi dny prý někde ztratil doklady. Policistům tak musí své nacionále nadiktovat. Nedlouho po něm se ve dveřích, kde je místo závěsu pytlovina, objeví žena. Na pokyny policistů reaguje podrážděně, pytel za sebou pořád zatahuje. Její chování je velmi zvláštní...

Jim dobře známé obyvatele chatky si policisté berou stranou, do akce jde služební pes. Zaneřáděnou místnost s okny zakrytými dekou a prostěradlem prohledává důsledně, centimetr po centimetru. Na některých místech se zdrží, jeho čmuchání je slyšet na několik metrů daleko. Po pěti minutách vychází i s psovodem ven.

„Reakce psa odpovídá tomu, že našel zbytky omamných látek. Podle platné legislativy ale není konzumace drog trestná, zasáhnout můžeme až v případě konkrétního nálezu. Přišli jsme tedy takzvaně s křížkem po funuse,“ komentuje výsledek práce svých kolegů mluvčí Policie ČR Jiří Matzner. Neuspějí ani v případě dvou jízdních kol zaparkovaných v chatce. Obě totiž mají vybroušené výrobní číslo.

Mezitím u jiné chaty, kde se na zápraží třese zimou malý pejsek, policisté provádí osobního prohlídku dalšího Roma. Tentokrát jde o větší rybu. Občan ze Sokolovska, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání a vydán příkaz k zatčení, tak končí ve služebním autě s pouty na rukou a míří na služebnu. Odtud bude předán policistům do západních Čech nebo přímo do nástupní věznice v Budějcích.

To ale zdaleka není všechno. V kempu strážci zákona objevili jiného muže s podivnou minulostí, o kterého už nějakou dobu stojí kriminalisté, přestože není v pátrání. A další úspěch zaznamenává jeden ze čtyřnohých policistů. Označil podezřelou tašku, ve které by se mohlo nacházet větší množství drogy.

„K nálezu byl povolán policejní technik. Látka bude podrobena zkoumání, aby se potvrdila verze, že se skutečně jedná o drogu. S držiteli pak bude zahájeno řízení, podle množství a druhy drogy buď přestupkové, anebo trestní,“ vysvětluje mluvčí Matzner.

Po bezproblémové kontrole Hotelu Grand naproti vlakovému nádraží, kde policisté ztotožnili zejména několik Slováků a jednoho Chorvata, se přesunuli do nedaleké ubytovny U tří mušketýrů, nacházející se v Nádražní ulici naproti budově pošty. Celkem bylo za čtvrteční odpoledne zkontrolováno třiasedmdesát lidí a objevena tři nejspíš ukradená jízdná kola.

Když se skupina policistů chystala přesunout do dalších ubytovacích zařízení, operační středisko ji odvolalo z plánované akce a celá zamířila do Lipenské ulice, kde byla nahlášena bomba. Mezitím stihli uniformovaní muži ještě prověřit skupinku nezletilých romských chlapců, kteří je na Lannově třídě odměnili ironickým potleskem, a opilého bezdomovce spícího na lavičce.

Štítky Policie ČR, razie, šťára, zásah proti kriminálním živlům, České Budějovice, Autokemp Stromovka, Hotel Grand, ubytovna U tří mušketýrů, droga, Stromovka, Cizinecká policie, Policie České republiky, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní šťára objevila celostátně hledaného i drogy  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.