Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plameny zachvátily sklad sena v Borovanech

Rozsáhlý požár zachvátil v pondělí po druhé hodině odpoledne sklad sena v Borovanech. Ve Vodárenské ulici pracovaly posádky devíti zásahových vozidel hasičů, které mají po dohodě s předsedou místního zemědělského družstva za úkol asistovat u kontrolovaného vyhoření.

Jakmile byl požár ohlášen na tísňovou linku 112, na místo okamžitě vyjeli včetně výškové techniky profesionální hasiči z Trhových Svinů a svolány byly také jednotky dobrovolníků z Borovan a Ledenic.

„Požár zasáhnul celý objekt skladu. Hasiči dále prověřili, že uvnitř se nenachází žádná osoba či zvířata a není zde zaparkován žádný zemědělský stroj,“ uvedla mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Velitel zásahu rozhodl o rozvinutí útočných proudů na ochlazování skladu a zřízení čerpacího stanoviště vody. Zároveň požádal o další posilové jednotky, aby zajistil trvalý dostatek vody.

„Vysláním dalších cisteren, a to i ze stanice České Budějovice, byl v 14.49 hodin vyhlášen druhý stupeň poplachu. Po třetí hodině odpolední byly na místo události dovezeny další dýchací přístroje, ve kterých je zásah veden. K požáru jako posilová jednotka vyjela také jednotka SDH obce Trhové Sviny. V Hluboké u Borovan bylo vytvořeno další čerpací stanoviště,“ popsala Matějů.

Kolem 17. hodiny byly na místě všechny povolané jednotky. Sklad byl ponechán ke kontrolovanému vyhoření. Po šesté hodině večer byly některé osádky cisteren vráceny zpátky na základny, před 20. hodinou pak proběhlo střídání profesionálních hasičů.

Tři minuty po osmé byl požár plně pod kontrolou. Hasiči se na požářišti střídali po celou noc, a proto v Borovanech zasahovala také profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné.

„Škoda způsobená požárem, jehož příčina je v šetření, se bude pohybovat předběžně okolo dvou milionů korun,“ dodala tiskový mluvčí jihočeských hasičů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, oheň, sklad slámy, Borovany, HZS Jihočeského kraje, Jihočeský kraj, Ledenice, České Budějovice, seno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plameny zachvátily sklad sena v Borovanech  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.