Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opilý muž usedl za volant, nadýchal 1,6 promile

Do problémů se zákonem se dostal šestadvacetiletý muž z Českobudějovicka, když uplynulou neděli krátce po druhé hodině ranní usedl za volant svého automobilu po požití většího množství alkoholických nápojů. Budějcké Drbně to řekl Milan Bajcura, mluvčí Policie ČR.

V obci Neznašov totiž jeho nebezpečnou jízdu ukončili policisté z vltavotýnského obvodního oddělení. „Provedená dechová zkouška prokázala u řidiče bezmála 1,6 promile alkoholu v dechu! Strážci zákona podezřelému muži zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Na policejní služebně si pak v pondělí vyslechl podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ řekl Bajcura.

Pokud muži bude prokázána vina, hrozí mu trest odnětí svobody v délce trvání až jednoho roku, peněžitý trest nebo trest zákazu činnosti. „Nyní je již jisté, že si řidič na svoji další jízdu za volantem bude muset nějakou dobu počkat,“ dodal tiskový mluvčí Milan Bajcura.

Alkohol za volantem očima Policie ČR

Milan Bajcura k řízení v opilosti říká: „Smutná skutečnost, že bezohlední řidiči jezdí pod vlivem alkoholu, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič velkým nebezpečím!

Alkohol dodává sebedůvěru, ale zpomaluje smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití alkoholu není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí a má zhoršené vnímání. Už i malé množství alkoholu dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo.

Doba odbourávání alkoholu je vždy ovlivněna aktuálním zdravotním stavem a také hmotností člověka. Schopnost řídit motorové vozidlo je zhoršena i při takzvané kocovině, kdy alkohol z krve vymizel.

Alkohol za volant nepatří, přesto někteří řidiči pod vlivem návykové látky řídí bez obav. Přitom jejich nezodpovědné počínání patří mezi nejčastější příčiny vedoucí k dopravním nehodám, mnohdy s velmi závažnými následky.“

Štítky alkohol, Policie České republiky, okres České Budějovice, Rotemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilý muž usedl za volant, nadýchal 1,6 promile  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.