Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemají z ničeho respekt. Kdosi ukradl Masarykovu bustu

Rozum nad tím zůstává stát... V noci na sobotu kdosi ukradl bronzovou bustu T. G. Masaryka, jež se nacházela na desce v parku před školou na Rudolfovské třídě v Novém Vrátě. Vydržela tady necelých dvacet let. Není divu, že jsou místní lidé rozhořčeni a tento čin těžce nesou.

„Na děti to působí velmi emotivně. Na jednu stranu jsem rád, že toto dílo vnímají jako nedílnou součást školy, která nese jméno našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a čin berou jako něco zcela výjimečného, nechci říci přímo jako senzaci v negativním slova smyslu, a na druhé straně je mi smutno ze stavu naší společnosti, která se nedokáže s těmito trestnými činy nijak vypořádat - viz zákon o nakládání s barevnými kovy, který nebyl schválen,“ uvedl Zdeněk Špaček, ředitel Základní školy a Mateřské školy T. G. Masaryka.

Pokud busta skončí někde ve sběrně, získá zloděj jen několik stovek korun. Cena ukradeného díla je přitom více než 100 tisíc korun.

„Cena zlomkového bronzu se pohybuje okolo sta korun za jeden kilogram. Busta vážila okolo dvaceti kilogramů,“ vyčíslil Zdeněk Špaček a dodal: „Pokud by sběrny barevných kovů tyto podezřelé věci hlásily policii, viníka by se podařilo usvědčit a potrestat mnohem častěji a s podstatně větším úspěchem.“

Krádež busty prvního československého prezidenta, jejíž autorem je sochař a restaurátor Ivan Tláška, jako první zjistila školnice, která informaci hned zatelefonovala řediteli. „Po příjezdu do školy jsem zjistil, že podstavec je poškozený a deska, na které byla busta přimontována, je na zemi rozbitá,“ řekl ředitel školy.

Je reálná obnova busty? Samozřejmě je, ovšem finančně velmi náročná. Vedení školy momentálně zjišťuje, jaké má možnosti.

Policisté hledají svědky této krádeže. „Pokud byste viděli samotnou krádež, či  kde se busta v současné době nachází, nebo kdo ji má teď v moci, prosím volejte na linku 158. Je možné, že se ji zloději budou snažit prodat v různých výkupnách. Pokud by vám ji někdo nabízel, prosím volejte na tísňovou linku také ihned,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Svatokrádež? Hlavně, že to něco hodí!

Že jsou zloději schopni ukrást bustu? Oni nemají respekt ani před památníkem obětí holocaustu! Před čtyřmi lety byli v šoku například obyvatelé obce Omlenice. Z místního památníku transportu smrti zmizely bronzové desky, což tehdy vzbudilo v celém regionu nemalé emoce.

Se stejnou neúctou v minulosti několikrát bojovali také v nedalekých Netřebicích, kde se nachází hromadný hrob obětí transportu smrti. Zloději zde dokonce byli schopni rozkrást i chodník.

Mnozí starostové obcí a měst mají zkušenosti i s dalšími krádežemi, nad kterými musí normální člověk jen kroutit hlavou - krádeže křížků. Je to smutný paradox, stále jsou mezi námi lidé, kteří se na vlastní náklady o tyto sakrální památky starají, opečovávají je, aby se z nich mohly těšit další generace. Poté přijde zloděj a je po všem...

Štítky busta, Tomáš Garrigue Masaryk, T. G. M., Nové Vráto, ZŠ a MŠ T. G. Masaryka, České Budějovice, krádež, Lenka Koloušková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Majdák

Je to obrázek jednoho, nebo několika jedinců, ne celý společnosti. Navíc je docela pravděpodobný, že dotyčnej, nebo dotyčný na tom byli se vzděláním tak dobře, že ani nevěděli, koho kradou.

Středa, 10. prosince 2014, 20:58Odpovědět

Lukas Zitterbart

Opravdu krasny obrazek spolecnosti ve ktere zijem...ma cenu tady davat odkazy z historie ci opravovat pamatniky? Fakt smutny toto...kdo to udelal je neskutecny hovad*...na kazdeho snad jednou dojde!!!

Středa, 10. prosince 2014, 13:40Odpovědět

Nemají z ničeho respekt. Kdosi ukradl Masarykovu bustu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.