Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nákladní vlak smetl na kaplickém nádraží auto, posádku museli hasiči vystřihat

Vážná dopravní nehoda se odehrála v sobotu krátce po půl desáté dopoledne na železničním přejezdu v Kaplici Nádraží na Českokrumlovsku. Nákladní vlak jedoucí směrem od Rybníka tam smetl dodávku značky Nissan s italskou posádkou. Řidička i její spolujezdec utrpěli vážná zranění.

„Řidička pravděpodobně nerespektovala výstražné světlo a vjela pod vlak. Ten auto tlačil asi 250 metrů směrem k nádraží,“ uvedl mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura s tím, že oba dva cestující jsou v péči lékařů.

V autě bylo převáženo sedm psů plemena Jack Russell teriér, z nichž dva údajně nepřežili, dva utekli a jeden má zlámané zadní tlapy. „Pro psy přijela odchytová služba Animal Rescue,“ dodal Bajcura.

Oba cestující museli ze zdemolovaného auta, které mířilo směrem od Českých Budějovic na Kaplici, nejprve vystřihat kapličtí hasiči. Nejdříve se hasičům podařilo vyprostit zaklíněnou čtyřiatřicetiletou ženu, která při střetu utrpěla závažné mozkolebeční poranění.

„Její stav byl natolik vážný, že musela být uvedena do umělého spánku. Po stabilizaci stavu byla následně převezena pozemní posádkou do českobudějovické nemocnice,“ uvedla mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Druhým zraněným byl šestatřicetiletý muž. Při střetu utrpěl těžká mnohačetná poranění a došlo u něj k selhání životních funkcí. „Zdravotníci okamžitě zahájili neodkladnou resuscitaci. Po několika desítkách minut se podařilo životní funkce u zraněného obnovit,“ popsala Kafková s tím, že muž byl transportován do krajské nemocnice v kritickém stavu vrtulníkem.

Spolujezdec však i přes veškerou péči záchranářů a lékařů v českobudějovické nemocnici v úterý 10. února svým vážným zraněním podlehl. Stal se tak šestou obětí dopravních nehod na jihočeských silnicích v roce 2015.

„Nehoda se stala na železničním přejezdu se světelnou signalizací bez závor. Zatím ještě nevíme, zda světla v době nehody fungovala,“ řekl Budějcké Drbně hodinu po střetu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Odpoledne však potvrdil, že signalizace byla v provozu. Škoda byla prozatím odhadnuta na 970 tisíc korun - 300 auto, 520 trať a 150 tisíc vlak.

Hlavní tah do Rakouska, včetně železniční tratě, je bude minimálně do půl třetí uzavřen. Osobní dopravu policisté odklání před Výheň do Velešína a zpátky na E55, pro kamiony je však tato trasa neprůjezdná. Cestující z vlaku přepravují mezi Velešínem a Omlenicí autobusy.

Foto a video: Policie ČR, foto: ZZS Jihočeského kraje

Štítky nehoda, havárie, železniční přejezd, vlak, auto, zranění, Kaplice - nádraží, Nissan, Kaplice, okres Český Krumlov, Nemocnice České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Velešín, Policie České republiky, Drážní inspekce, České Budějo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákladní vlak smetl na kaplickém nádraží auto, posádku museli hasiči vystřihat  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.