Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý policista postřílel studenty. Naštěstí jen cvičně

Bodnutá žena na vrátnici, střelba, mrtvoly frekventantů ležící po chodbách, všude spousta krve, panika, řev, strach o život. Mezitím jdou do akce ozbrojení policisté, zásahová jednotka, hasiči a zdravotníci. V lišovském Školícím policejním středisku ve čtvrtek dopoledne řádil šílený střelec.

„Objekt je neprodyšně uzavřen, došlo tady k mimořádné události. Máme evidováno několik mrtvých a desítky zraněných. Pravděpodobně dva ozbrojení střelnými zbraněmi vnikli dovnitř a ihned začali střílet. Na místě kromě policistů zasahují hasiči, část objektu totiž pachatelé zapálili, jsou tady i záchranáři. Ti poskytují první pomoc zraněným,“ hlásí mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Jeden z útočníků je podle všeho bývalý policista, který se společně s komplicem přišel mezi studenty mstít. „Propuštěný policista již byl zneškodněn a je mrtvý. Co ho k tomuto činu vedlo, to zatím nevíme,“ sděluje Matzner prvotní informace z místa činu, které už na první pohled vypadá hrůzostrašně. Stopy od krve vás provází každým krokem, na zemi vidíte bezvládná těla mladých lidí.

Jestli právě máte po celém těle husí kůži, je na čase všechno uvést na pravou míru. Jihočeská policie připravila na čtvrtek 10. října taktické akční cvičení s názvem AMOK 2013, které mělo simulovat řádění šíleného střelce v prostorách Školícího policejního střediska v Lišově. Na místě zasahovaly všechny tři základní složky integrovaného záchranného systému, do akce se zapojily asi dvě stovky lidí.

Přestože šlo pouze o cvičení, situace byla velmi reálná, včetně živé komunikace s operačním střediskem Policie ČR v Budějcích. Na místo asi pět minut po napadení útočníky dorazily hlídky z lišovského obvodního oddělení, které měly za úkol na sebe upoutat pozornost střelců. „Policisté jsou vybaveni neprůstřelnými vestami, dnes se ale samozřejmě střílí slepými náboji,“ ujišťuje mluvčí.

Po zneškodnění jednoho pachatele v prvním patře budovy dorazily posily, včetně zásahové jednotky. „Jakmile je část objektu vyčištěna od útočníka, dovnitř se dostávají záchranáři a hasiči. Mezitím zásahovka zatlačuje do jednoho z pokojů druhého střelce, jenž sám sebe usmrcuje. Když policisté prověří, že se uvnitř nenachází nástražný výbušný systém, zdravotní pomoc a hasiči se dostávají i do hořícího druhého křídla budovy,“ barvitě líčí Jiří Matzner čtvrteční simulovaný zásah.

Všechny informace získané při čtvrtečním cvičení budou použity pro zpracování metodiky, takzvaného typového plánu, jak se mají složky integrovaného záchranného systému při této mimořádné situaci zachovat. „Vzhledem k vývoji situace v okolních státech musíme být připraveni, protože se podobné případy objevují stále častěji,“ potvrdil mluvčí Matzner.

Ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Radomír Heřman zhodnotil akci jako povedenou. „Zákrok byl složitý, protože policisté nevěděli, kam jdou, kolik je tam pachatelů, a mezi ně navíc vbíhali poškození lidé. Tato situace pro nás byla velmi poučná, získali jsme řadu poznatků. Ty budou v průběhu dalších dnů za použití videozáznamů vyhodnoceny,“ uvedl Heřman.

Záběry ze čtyř průmyslových kamer zachycujících část zákroku vám Budějcká Drbna přinese již brzy.

Taktické policejní cvičení AMOK 2013

Čtvrtek, 10. října 2013, 19:25

Taktické policejní cvičení AMOK 2013
Taktické policejní cvičení AMOK 2013

Štítky policejní cvičení, taktika, zásah, Policie ČR, Školící policejní středisko, Lišov, střelec, vrah, škola, policie, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý policista postřílel studenty. Naštěstí jen cvičně  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.