Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Autobus po nárazu do trakčního vedení hořel, dva lidé zemřeli

Tragická dopravní nehoda se stala dnes v deset hodin dopoledne u Plané nad Lužnicí na silnici I/3, kde autobus na lince České Budějovice - Praha sjel ze silnice, narazil do stožáru trakčního vedení železniční tratě a následně začal hořet. Na místě zahynuli dva lidé, šest dalších bylo zraněno.

Nehoda se stala na rovném a přehledném úseku silnice. Policie zatím nedokáže určit předběžnou příčinu tragické události.

„Těch možností může být opravdu hodně. Musíme počkat na výsledky vyšetřování, které však patrně potrvá týdny,“ řekl mluvčí Policie ČR Jiří Matzner s tím, že kromě řidiče bylo uvnitř sedm cestujících.

U nehody autobusu patřícího společnosti ČSAD Jihotrans zasahovaly tři pozemní posádky záchranné služby, vrtulník letecké záchranné služby a ostatní složky integrovaného záchranného systému.

O život s největší pravděpodobností přišel dvaatřicetiletý řidič autobusu a jeden z pasažérů. „Dosud se nám nepodařilo zjistit jeho totožnost. Na linku 158 ať se obrátí každý, komu mohl v autobuse mezi Budějovicemi a Prahou cestovat někdo, o kom nemá žádné zprávy,“ doplnil výzvu policistů Matzner.

„Záchranáři na místě ošetřovali šest zraněných, z toho jedna žena utrpěla těžká zranění a po stabilizaci stavu byla transportována vrtulníkem na traumacentrum do českobudějovické nemocnice,“ uvedla mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Další čtyři lehce až středně těžce zranění byli transportováni na úrazové oddělení táborské nemocnice. „Jedna osoba s lehkým zraněním byla ponechána na místě,“ dodala Kafková. Údajně se jedná o ženu.

Žádná ze šesti zraněných osob nemusela být hasiči vyprošťována. Lidé sami opustili hořící autobus poté, co rozbili zevnitř okna, a to ještě před příjezdem záchranářů.

Vzhledem k tomu, že hořící autobus ležel po nárazu na boku v příkopu u železniční tratě, si velitel zásahu přes operační středisko okamžitě vyžádal vyzkratování trakčního vedení, aby mohli hasiči pracovat bezpečně.

„Poté, co zasahující hasiči zlikvidovali oheň, termokamerou ještě kontrolovali, zda nejsou uvnitř autobusu další ohniska požáru,“ sdělila Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Po ukončení hasebních prací a ukončení šetření Policie ČR mohli zasahující hasiči z autobusu odnést obě zcela ohořelá těla s tím, že pro vyproštění jednoho z nich musel být autobus nadzdvižen jeřábem. U zemřelých osob byla nařízena soudní pitva, která by zejména u řidiče mohla přispět ke stanovení příčiny nehody.

Podle Jakuba Ptačinského ze Správy železniční dopravní cesty nehoda nijak neovlivnila provoz na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi. „Vliv nehody na železniční dopravu je minimální, protože v tomto úseku je dnes do 15.15 hodin výluka,“ uvedl.

Foto: ZZS Jihočeského krajePolicie ČR a HZS Jihočeského kraje

Zásah hasičů u nehody autobusu poblíž Plané

Středa, 10. září 2014, 17:30

Zásah hasičů u nehody autobusu poblíž Plané
Zásah hasičů u nehody autobusu poblíž Plané

Štítky nehoda, havárie, smrt, autobus, Planá nad Lužnicí, požár, silnice, Praha, železnice, České Budějovice, Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, ČSAD JIHOTRANS a.s., Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobus po nárazu do trakčního vedení hořel, dva lidé zemřeli  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.