Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská policie řešila v prvním pololetí 6760 trestných činů

Jihočeská policie řešila v letošním prvním pololetí 6760 trestných činů, o 1175 méně než ve stejném období loni. Kriminalisté zjistili, že trestná činnost v regionu za prvních šest měsíců letošního roku způsobila škodu 429 milionů korun. V porovnání s částkou za minulý rok je však tato suma o šest milionů korun vyšší.

Podle jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera se na vývoji škody projevuje rostoucí podíl hospodářské kriminality. „V takovém případě se ty částky pohybují ve vyšších řádech. Když to řeknu zjednodušeně, zatímco dříve šlo u běžných krádeží o stokoruny, teď se to třeba v podobě podvodů přes internet zvedlo na tisíce a desetitisíce,“ uvedl Matzner.

Největší škodu, kterou policisté v prvním pololetí při objasňování trestných činů řešili, způsobil dva muži a jedna žena. Prostřednictvím jihočeské firmy s elektronikou podle kriminalistů okradli stát na DPH o více než 39 milionů korun. Nárokovali si údajně daň na zboží, které fiktivně prodávali dál do zemí Evropské unie, přitom jej fyzicky většinou ani neměli. Původní škodu policie vyčíslili na 32 milionů korun, ale částka ještě později narostla.

Kriminalisté zatím za prvních šest měsíců objasnili 55,41 procenta trestných činů, což je nepatrně více než loni. Policie od ledna do konce června stíhala 3361 lidí, z nichž nejstaršímu bylo 83 let a naopak nejmladšímu osm let.

Nejčastěji řešili jihočeští kriminalisté krádeže, kterých se za první půlrok stalo 2346. Útočníci při trestných činech použili v 82 případech zbraň. Tou nejfrekventovanější byly sekera a nůž.

Zdroj: ČTK

Štítky trestný čin, policie, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie řešila v prvním pololetí 6760 trestných činů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.