Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Přibývá požárů v přírodním prostředí, duben je extrémní

V poslední době v Česku přibývá požárů, hasiči jich od začátku dubna zaznamenali téměř 1700. Průměrně tak denně vyjeli k 98 požárům, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Vyplývá to z informací, které poskytla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Podle ní za nárůstem stojí především navýšení počtu požárů v přírodním prostředí, těch bylo od začátku dubna 736. Při požárech v dubnu zemřelo osm lidí a 71 bylo zraněno.

„Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu, nezastavili,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Zatím nejhorším dnem byl 4. duben, kdy hasiči vyjeli k 216 požárům. Poté začal počet požárů lehce klesat, poslední dny už se ale opět vyšplhal přes 100 denně. Konkrétně v pondělí 15. dubna to bylo 124 požárů a v úterý 16. dubna 126 požárů.

Požáry lesních porostů se nevyhnuly ani jihu Čech. Hasiči 4. dubna vyjížděli k devíti požárům. „Většinu z nich označujeme jako požáry lesních porostů. Ve srovnání s ostatními dny je toto číslo relativně vysoké. Naštěstí se ve všech případech jednalo o požár bez vzniklé škody. Výjezdy k lesním požárům začaly v odpoledních hodinách,“ popsala tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasiči před Velikonocemi, kdy má většina Čechů čtyři dny volna, důrazně upozorňují, že vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony: zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti.

Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony a za podmínek stanových vyhláškami obcí, a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení,“ uvedla mluvčí.

Autoři | Foto hzsjck.cz

Štítky požáry, hasiči, les, požár, Česko, Hasičský záchranný sbor, Velikonoce

FOTO: Přibývá požárů v přírodním prostředí, duben je extrémní  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.