Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté v lesích hledali dva ztracené houbaře

Tak se v lesích na jihu Čech zabrali do hledání hub, až zabloudili. Pomoci museli policisté, a pátrání po dvou ztracených mužích, jednom na Novohradsku a druhém u Plané, naštěstí dopadlo dobře. Oba se našli, živí.

Dvě pátrací akce po ztracených mužích v jednom dni za sebou mají jihočeští policisté. K oběma došlo v úterý 29. srpna.

Krátce před dvanáctou hodinou na tísňovou linku 158 volal muž, který si vyrazil na houby v okolí Nových Hradů. Kolem deváté hodiny dopoledne zaparkoval svoji Škodu Felicii kousek od silnice a vyrazil do lesa. Po pár hodinách bloudění mu ale došlo, že je zle a potřebuje pomoc.

„Policisté z obvodního oddělení Trhové Sviny a Suchdol nad Lužnicí vyrazili do terénu a přes informace z mobilního telefonu, které dával policistům ztracený muž, ho nakonec našli v pořádku u silnice, a dopravili ho k jeho autu," uvedl policejní mluvčí Lenka Krausová.

Nemocného muže našli policejní kynologové

K dalšímu pátrání po ztraceném muži byli povoláni českobudějovičtí policisté v půl druhé odpoledne. Po starším muži, trpícím Alzheimerovou chorobou, pátrali boršovští policisté, českobudějoviští kynologové a kriminalisté, specialisté na pátrání po pohřešovaných osobách. Pohřešování muže oznámila jeho žena, se kterou se ztracený houbař vydal k lesům u Plané. Pohybovali se v okolí letiště a Šindlových Dvorů.

„Paní se prý na chvíli otočila a muž  zmizel. Ještě než se rozběhla rozsáhlá pátrací akce, v terénu se již pohybovali policejní kynologové Frank a Procházka, kterým se podařilo nejprve najít proutěný košík na houby. O kousek dál pak našli dezorientovaného muže, kterého předali boršovským policistům. Ti ho dopravili v pořádku k jeho ženě," popsala Lenka Krausová.

Když vyrážíte do lesa, řekněte to někomu, doporučují policisté

Kriminalisté, kteří se specializují na pátrání po pohřešovaných doporučují všem, kteří se vydávají do lesa ať už na procházky nebo houby, aby svou cestu oznámili někomu dalšímu. Zejména kam se přesně chystají a jak dlouho se tam plánují zdržet. „Důležité je mít u sebe nabitý mobilní telefon a nejlepší je vydat se do lesa alespoň ve dvojici. Hazardní bývá vydávat se na místa, která vůbec neznáme. Člověk v lese velmi rychle ztratí orientaci. Pokud už se do lesů vydáte, zohledněte vždy počasí a svůj zdravotní stav, pokud se necítíte dobře, sami se raději nikam nevypravujte," doporučuje policejní mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houbař, les, ztracení, policie, houby, Planá, Česko, Novohradsko, Lenka Koloušková, Nové Hrady, Škoda Felicia, Trhové Sviny, Suchdol nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v lesích hledali dva ztracené houbaře  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.