Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pilot kluzáku, který zemřel loni u Dačic, neměl kvalifikaci

Devětačtyřicetiletý pilot padákového kluzáku, který zemřel loni v říjnu v Malém Pěčíně u Dačic na Jindřichohradecku, neměl na typ kluzáku potřebnou kvalifikaci. Zahynul poté, co se krátce po startu přetrhlo tažné lano a on se zřítil. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou vydal Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Neštěstí se stalo loni 22. října. Muž, který měl platný pilotní průkaz, vzlétl pomocí navijáku ze startovací plochy pro padákové kluzáky. „Ve výšce asi 20 metrů se přetrhlo tažné lanko. Padákový kluzák s pilotem přešel do pádu s následným nárazem do země. Pilot utrpěl zranění, kterým na místě podlehl,“ uvádí zpráva odborné komise, jíž předsedal Josef Procházka.

Příčinou podle komisařů bylo to, že muž nezvládl techniku pilotáže poté, co se přetrhlo tažné lanko navijáku při startu. „Pilot na tento typ padákového kluzáku neměl kvalifikaci,“ píše komise.

ČTĚTE TAKÉ: Paraglidista nepřežil pád kluzáku na Dačicku

Prvních deset vteřin po vzletu bylo vše v pořádku. Když byl pilot 20 až 25 metrů vysoko, od místa startu asi 50 metrů a odvinulo se 200 až 250 metrů lanka, přetrhlo se. „Svědek, paraglidista, na něj vzápětí zakřičel ‚Nebrzdi‘. Pilot zabrzdil padák, křídlo vůbec nenechal rozletět,“ uvádí komise s tím, že následkem toho spadl kluzák kolmo dolů.

Pilot nebyl pod vlivem alkoholu ani návykových látek. Byl zakládajícím členem neformálního sdružení paraglidistů. Podle vyjádření jeho členů byl pilot, jenž zahynul, zkušený paraglidista, jen v posledních dvou letech již moc nelétal. V roce 2015 měl pět startů, loni deset. Měl platnou zdravotní prohlídku.

Foto Policie České republiky | Zdroj ČTK

Štítky sportovní kvalifikace, Dačice, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, paragliding, okres Jindřichův Hradec, Malý Pěčín, Josef Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilot kluzáku, který zemřel loni u Dačic, neměl kvalifikaci  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.