Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po pádu ze skály letěl pro těžce zraněného muže na Šumavu vrtulník

Armádní vrtulník musel v neděli odpoledne letět k těžce zraněnému čtyřicetiletému muži, který spadl ze skály na hraničním vrchu Ostrý. Po přibližně pětimetrovém pádu utrpěl těžká zranění, se kterými musel být transportován k ošetření do Německa.

Vzhledem k lokalitě pádu řešila zásah jak Horská služba Šumava, tak německá horská služba Bergwacht Bayern. „Dostali jsme výzvu ve čtvrt na tři od dispečinku Policie České republiky a ti byli původně kontaktováni policií z Bavorska. Přítelkyně zraněného oznámila, že muž spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory Ostrý,“ říká k výjezdu Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. 

Když členové Horské služby Šumava na místo nehody dorazili, u zraněného muže už byli kolegové z Bergwacht Bayern. „Z naší stanice je to na místo asi dvacet kilometrů a poslední tři kilometry bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky,“ popisuje Kocum. Společně muže vyšetřili a konstatovali pravděpodobné poranění pátěře. 

Na místo proto vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Plzně-Líní. Zraněného muže naložil pomocí jeřábu na palubu a potom s ním odletěl do německého Lamu. Odtud byl turista transportován vrtulníkem bavorské záchranné služby k dalšímu ošetření do Řezna.

„Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci a musím říci, že stále funguje ke spokojenosti nás i německých kolegů,“ přidal k zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Štítky nehoda, pár, vrtulník, Šumava, zranění, horská služba, Německo, FC Bayern München, Česko, Bavorsko, Ostrý, Armáda České republiky, skála, Řezno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pádu ze skály letěl pro těžce zraněného muže na Šumavu vrtulník  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.