Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Šumavě zachraňoval vrtulník mladou ženu

Na Šumavě ve čtvrtek 6. července odpoledne vrtulník zachraňoval mladou matku, která nezvládla výlet na Medvědí stezku poblíž osady Jelení. Žena se v těžko dostupném terénu shýbla a už se nedokázala narovnat.

Žena byla na výletě s miminkem a manželem, který zavolal pomoc. Záchranáři museli k ženě, která se nacházela na žluté turistické stezce u Soutěsky lapků, jít poslední dva kilometry pěšky mezi skalami a hustým porostem.

„Jednatřicetiletá turistka během výletu pocítila prudkou bolest zad vystřelující do dolní končetiny. Bolest ji omezovala v dalším pohybu," upřesnila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. 

Vzhledem k lokalitě a stavu pacientky byl aktivován vrtulník Letecké záchranné služby z Bechyně s požadavkem na zásah v nepřístupném terénu. Zranění sice nebylo vážné, ale přeprava by byla pro ženu hodně bolestivá, proto přiletěl vrtulník. „Transport k našemu autu, eventuálně k sanitnímu vozu dva kilometry skalami a hustým porostem se jevil jako nejméně možný. Terénní technika by se k ženě nedostala," řekl zasahující člen horské služby Aleš Fejfar.

Záchranáři ženu uložili na speciální nosítka. Vrtulník letecké záchranky ji pak v podvěsu vytáhl a přeletěl s ní na místo, kde mohl přistát a ženu naložit.

„Po prozkoumání místa vycvičený vojenský záchranář slanil k pacientce, kterou zajistil pro následný transport podvěsem na blízkou louku. Po rychlém lékařském vyšetření byla pacientka transportována na neurologické oddělení nemocnice České Budějovice. Díky výborné spolupráci zasahujících záchranářů, operátora Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a posádky Letecké záchranné proběhl celý zásah od aktivace do předání pacientky během pouhé hodiny“, uvedl k zásahu vedoucí lékař Letecké záchranné služby Armády České republiky Zdeněk Pašek.

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky vrtulník, horská služba, žena, dítě, Šumava, terén, výlet, Medvědí stezka, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Armáda České republiky, Nemocnice České Budějovice, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě zachraňoval vrtulník mladou ženu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.