Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vandalové poškodili sochu na budějckém Sokolském ostrově

Dva vandalové v noci na dnešek poničili sochu z výstavy Umění ve městě na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Jednomu z nich hrozí pokuta do 50 000 korun. Autor sochy Miloslav Fekar považuje čin za barbarství.

Sochu s názvem Ulity chtěli vandalové poškodit, když kolem ní v noci procházeli. Obsluha kamerového systému dnes v 1:30 spatřila poblíž bazénu na Sokolském ostrově dva muže, kteří se váhou svých těl opakovaně snažili sochu převrátit.

Pevně ukotvená kopule bohužel neodolala jejich síle. V tu chvíli však již na místo mířila hlídka městské policie. Socha se jenom převrátila, poškozená není, vyvrátili ji z podstavce,“ řekla mluvčí policie Věra Školková.

Strážníci na místě zastihli dva muže odpovídající popisu, kteří postávali opodál. Díky kamerovým záznamům dlouho nezapírali. Šestadvacetiletý muž, který napomáhal svému aktivnějšímu společníkovi, činu litoval. Strážníci ho na místě napomenuli.

„Jeho osmadvacetiletý kamarád však otočil a napomenutí odmítl. Muž se bude nyní zpovídat z přestupku proti majetku správnímu orgánu. Za ten mu hrozí pokuta až 50 000 korun. Pozvou ho ke správnímu řízení,“ dodala Školková.

Sochař Miloslav Fekar vnímá snahu poškodit sochu jako barbarství. „Je smutné, že věcí, které jsou zajímavé a pěkné, si lidé neváží. Je to založené na důvěře a společenské úrovni, a když se tohle děje, naznačuje to, že někteří jedinci nemají dostatek přehledu. Že vyzkouším, jestli na tom umím skákat, pokládám za barbarství,“ řekl Fekar.

Autoři

Štítky vandalismus, socha, Sokolský ostrov, Miloslav Fekar, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalové poškodili sochu na budějckém Sokolském ostrově  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.