Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cyklistka narazila v plné rychlosti do traktoru, na Šumavu pro ni letěl vrtulník

Vážným zraněním a leteckým transportem do nemocnice skončila úterní nehoda cyklistky, která se vydala na trasu mezi osadou Jelení a Novou Pecí. V plné rychlosti se totiž střetla s traktorem. Od tragického konce ji zachránila bezpečnostní přilba.

Sedmatřicetiletá žena si při jízdě patrně nevšimla obraceče sena, který byl připojen k traktoru. Při předjížděcím manévru o něj zavadila. „Kolem tři čtvrti na dvě jsme dostali výzvu od dispečinku linky 155. Náhodný svědek zavolal s tím, že paní prudce při pádu narazila na asfalt a upadla do bezvědomí,“ říká Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava. Štěstím v neštěsí bylo, že cyklistka měla bezpečnostní přilbu.

Pro Fejfara to však nebyl jednoduchý zásah. Místo, které udal náhodný svěděk, nebylo zcela přesné. „Než jsem je našel, najezdil jsem asi osm kilometrů. Ve chvíli dojezdu zraněná pomalu přicházela k vědomí. Ihned jsem provedl základní vyšetření, zjistil, že je těžce poraněná a vše jsem konzultoval s dispečinkem zdravotnické záchranné služby,“ přidává Fejfar. Cyklistka měla tržné rány v oblasti hlavy a bylo u ní důvodné podezření na poranění páteře u hrudníku.

Na místo byla zdravotníky povolána letecká záchranná služba a policie. „Já jsem zatím zraněnou zafixoval do vakuové matrace a snažil se s ní komunikovat. Paní ale byla dezorientovaná a špatně reagovala na mé otázky,“ doplňuje člen Horské služby Šumava. Žena byla následně převezena asi 100 metrů k místu přistání vrtulníku a transportována do nemocnice.

Její zdravotní stav mohl být po nehodě daleko horší, kdyby neměla přilbu. „Dá se celkem s jistotou říci, že kdyby paní neměla přilbu, celá nehoda by pro ni mohla dopadnout mnohem hůře. Opět se potvrdilo, že bezpečnostní prvky mají svůj oprávněný smysl,“ komentuje situaci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Zároveň varuje, aby cyklisté nepodceňovali fakt, že se na šumavských cestách pohybuje zemědělská a lesnická technika. „Snažit se v takovém případě o bezhlavé předjíždění může nakonec dopadnout tragicky,“ dodává.

Foto flickr.com

Štítky nehoda, cyklistka, Šumava, traktor, zranění, cyklista, havárie, Nová Pec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistka narazila v plné rychlosti do traktoru, na Šumavu pro ni letěl vrtulník  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.