Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žhář zapaluje vzrostlé túje u domů v Budějcích. Jen zázrakem se ještě nikomu nic nestalo

Oči pro pláč zůstaly rodině z domu v Pabláskově ulici v Českých Budějovicích. Zatím neznámý žhář jim totiž v hluboké noci zapálil vzrostlé túje na zahradě. A jen zázrakem se nikomu nic nestalo.Událostí se zabývá policie, podle které to není jediný případ v krajském městě. Žhář, nad jehož řáděním zůstává rozum stát, totiž řádí v této lokalitě už skoro dva roky..

„Je to pocit naprostého zmaru. Téměř patnáct let to roste, abychom aspoň na kousku zahrady měli relativní soukromí a pak to během pár minut nějaký ohňový onanista poleje benzínem a zapálí,“ uvedla na svém facebookovém profilu žena, jejíž rodina a hlavně zahrada, se stala nejčerstvějším útokem žháře.

„Když vás v půl druhé v noci budí sousedka, že vám hoří zahrada, to fakt není moc prima. Prosím, mám tu nějaké sousedy z ulici Pabláskova, Jánská, Grunwaldova popřípadě S. K. Neumanna, nebo Jánošíkova, kteří mají na domě kameru. Ten blázen, který to rozhodně nemůže mít v hlavě v pořádku, zapaluje zahrady už dva roky. U nás v okolí a prý řádí i na Maláku,“ píše poškozená dál.

Už dvouleté řádění zatím neznámého žháře potvrdila policie. Ta od roku 2015 eviduje už třináct případů podobných si jako vejce vejci. Vždy podivné choutky žháře odnesly vzrostlé túje na zahradách rodinných domů podél Malše, Vltavy, na nábřeží k Maláku, v Mánesovce a v přilehlých lokalitách.

Řádění žháře a vandala se naštěstí dosud obešlo bez jakékoliv újmy na zdraví, ale materiální škoda se už pěkně nasčítala, proto policisté překvalifikovali případ na zločin poškození cizí věci. Jen při posledním úmyslném zapálení tújí oheň způsobil škodu za více než tři desítky tisíc korun. „Je to tak, vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru vyčíslil škodu po požáru tújí, které hořely v Pabláskově ulici v Českých Budějovicích, na 34 tisíc korun,“ potvrdila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„Nejen tímto posledním, ale i všemi předchozími případy se zabývají kriminalisté. Vyšetřují je pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura s tím, že se policie zabývá i navazující skutečností, kdy si poškození, kterým žhář túje podpálil a ty shořely, postavili pevné oplocení, i to jim ale jakýsi vandal poškodil. „Třeba oplocení betonové či z jiných pevných nehořlavých materiálů posprejoval. A nevynechal ani poblíž zaparkovaná auta,“ podotkl mluvčí.

Kriminalisté dál po zatím neznámém pachateli pátrají a je jen otázkou času, kdy spadne klec.   

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky žhár, útok, túje, oheň, dům, České Budějovice, zahrada, policie, Stanislav Kostka Neumann, Hasičský záchranný sbor, Jánská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žhář zapaluje vzrostlé túje u domů v Budějcích. Jen zázrakem se ještě nikomu nic nestalo  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.