Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Vážnými popáleninami skončila hra dvou chlapců na vagonech. Zasáhl je elektrický výboj z trolejí

Dva nezletilé chlapce, kteří v sobotu v podvečer lezli po vagonech na táborském vlakovém nádraží, popálil elektrický proud. Jednoho z nich ve velmi vážném stavu převezl vrtulník do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady na kliniku popálenin. Druhý byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče v táborské nemocnici.

Chlapci se pohybovali v areálu táborského nádraží v Hošťálkově ulici, zasáhl elektrický výboj ze železničních trolejí. „Dva kluci lezli po vagonech na táborském seřaďovacím nádraží. Vylezli na střechu odstaveného vagonu a zasáhl je elektrický proud z trakčního vedení, z drátů vysokého napětí," řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Záchranáři vyjeli k případu v sobotu 1. dubna v 18:15 hodin. Na místě oba nezletilé chlapce ošetřili. „Ten s lehčím zraněním byl převezen do táborské nemocnice, utrpěl popáleniny především v oblasti hlavy, které byly zjevné na povrchu. Druhý chlapec utrpěl těžké popáleniny, musel být napojen na umělou plicní ventilaci a byl letecky transportován na Královské Vinohrady na popáleninovou kliniku ve velmi závažném stavu," upřesnila informace mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. 

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se ke stavu chlapce nevyjádřila. „Mám tady zrovna před sebou rodiče, domluvili jsme se, že informace sdělovat nebudeme, takže informace nepodám," uvedl přednosta kliniky popáleninové medicíny Robert Zajíček.

Železniční doprava mezi Táborem a Prahou byla zastavena téměř na hodinu. Kvůli zásahu záchranářů a následnému vyšetřování události muselo být odpojeno napájení traťového vedení.

Podle mluvčí jihočeských záchranářů Kafkové se tyto úrazy stávají většinou kvůli tomu, že děti lezou po vagonech. „Dojde k elektrickému oblouku a bývají z toho tyto ošklivé popáleniny," podotkla mluvčí.

„Jakákoliv podobná hra na nádražích je vysoce nebezpečná a to nejen kvůli provozu, ale i kvůli úrazu elektrickým proudem. Oba chlapci mohli také na místě zemřít," dodal mluvčí Matzner.

Koncem měsíce projede krajem se zastávkami takzvaný „Preventivní vlak“. Zaměstnanci drah i policisté v něm budou pozvané třídy školáků přesvědčovat o nebezpečích, které na ně číhají při podobných nepromyšlených hrách. Tento projekt běží republikou již několik let, a jak ukázal sobotní případ, stále je velmi potřebný.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s využitím ČTK

Štítky popálenina, elektrický proud, klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vážnými popáleninami skončila hra dvou chlapců na vagonech. Zasáhl je elektrický výboj z trolejí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.