Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Policie trénovala na hokejové hry. Ovšem ne na ledě, ale před Budvar arénou a v hledišti

Dav agresivních fanoušků napadal ostatní lidi. Nejdříve slovně a pak i fyzicky. Vše vygradovalo střelbou, když jeden z rádoby fandů vytáhl střelnou zbraň. Policisté si ale s rozvášněnými agresory hravě poradili. Takové a další podobné scény se odehrávaly ve čtvrtek dopoledne před českobudějovickou Budvar arénou. Naštěstí vše bylo jen „na oko“.

A nebylo to natáčení nějakého akčního filmu, jednalo se o součinnostní cvičení Pořádkové jednotky a Antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, kterého se zúčastnili i policejní kynologové se svými čtyřnohými parťáky a další policisté. Ti všichni simulované situace procvičovali v rámci přípravy na bezpečnostní opatření při Českých hokejových hrách, které se v Českých Budějovicích uskuteční koncem dubna.

„Cvičení bylo zaměřené na divácké násilí a především pak na ohrožování měkkých cílů, které jsou dnes velice frekventovanou záležitostí. Cvičení se uskutečnilo sice hlavně v souvislosti s přípravou na dubnový mezinárodní hokejový turnaj, ale určitě veškeré poznatky se nám budou hodit i při dalších rizikových hokejových nebo fotbalových zápasech,“ uvedl velitel Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Antonín Zajíc.

Na cvičení v Českých Budějovicích se sešlo 250 policistů a figurantů, kteří představovali fanoušky. Těchto rolí se ujali studenti zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity.

Do ulice F. A. Gerstnera v Českých Budějovicích najížděla policejní auta s více než 250 policisty a figuranty z řad studentů Jihočeské univerzity České Budějovice, kteří v několika jednotlivých praktických akcích simulovali zákrok proti demonstrantům na parkovišti před hlavním vstupem.

Nejen, že dav agresivních fanoušků napadal ostatní osoby, ale jeden z nich použil fyzické násilí proti členům Antikonfliktního týmu. Na tuto skutečnost okamžitě reagovalo družstvo policistů Pořádkové jednotky, které podezřelého zpacifikovalo za pomocí hmatů a chvatů sebeobrany. Policisté jej následně ještě s dalšími „výtržníky“ předvedli k dalším úkonům přestupkového či trestního řízení.

Další situace byla na stejném místě, ale tentokrát jeden z velmi agresivních fanoušků použil střelnou zbraň. Při ní byl jeden člověk zraněn a v tuto chvíli na místo nastoupili policisté Pořádkové jednotky, tentokrát v civilu, kteří prostor zajistili a po „dojezdu eskortního vozidla“ byl střelec zadržen.

„Jako problémový vidíme především příchod od letního kina Háječek, od Vltavy. Ten využívají fanoušci, kteří by případně mohli vyvolávat nepokoje. Problém je, že tento vchod bývá otevřený kvůli kuřákům, kteří o přestávkách právě chodí ven,“ podotkl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Po procvičování simulovaných situací před Budvar arénou se všichni aktéři přesunuli i do útrob zimního stadionu. Tam policisté a figuranti trénovali zákrok v hledišti mezi fanoušky obou táborů. Občas totiž dochází k napadání mezi fans Motoru České Budějovice a fanoušky jiných týmů v rámci hokejové soutěže WSM. Ale nejedná se jen o hokejové zápasy, riziková jsou i fotbalové utkání, a nejsou to jen derby zápasy.

„Když se hraje například fotbalové derby Dynama s Táborskem, tak to bývá v pořádku. Horší to je, když přijede třeba Baník. Na tyto hosty se musíme také dobře připravovat. S nimi totiž většinou jezdí i polští fanoušci a správě s nimi jsou velmi často problémy,“ dodal Bajcura.

Zmiňované cvičení takového rozsahu a zaměření je zřejmě jediným, které mají jihočeští policisté před dubnovou prestižní mezinárodní hokejovou akcí v plánu. „Neznamená to ovšem, že to je všechno. My se připravujeme neustále. Doba je zlá a určitě nelze v tomto směru nic podcenit, proto i příprava z naší strany je v tomto směru maximální,“ dodal Antonín Zajíc.

Policejní cvičení v Budvar aréně

Pátek, 24. března 2017, 11:46

Policejní cvičení v Budvar aréně
Policejní cvičení v Budvar aréně

Štítky Budvar aréna, hokej, policie, Madeta Motor České Budějovice, pořádková jednotka, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, České hokejové hry, HC Dynamo Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Policie trénovala na hokejové hry. Ovšem ne na ledě, ale před Budvar arénou a v hledišti  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.