Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lékař z Táborska si podvodem přišel na více než deset milionů korun

Více než deset milionů korun neoprávněně vyúčtoval zdravotní pojišťovně lékař z Tábora. Ten si je nárokoval v průběhu deseti let za výkony u jednoho pacienta, které podle kriminalistů neprovedl. V těchto dnech byl tedy tento podvodník v bílém plášti obviněn ze zvlášť závažného zločinu podvodu. Hrozí mu až deset let za mřížemi.

Případ se týká fiktivního užívání léků na ředění krve. Lékař jako osoba samostatně výdělečně činná a jako spolumajitel zdravotnického zařízení na Táborsku, v úmyslu se obohatit a získat majetkový prospěch, zneužil svého postavení lékaře a za péči o jednoho jediného pacienta vyúčtoval podvodně zdravotní pojišťovně finanční částku, za nákup léčiva Octanine a jeho aplikace, ve výši více než deset milionů korun.

„Lék účtoval za maximální možnou sazbu podle tabulek státního ústavu pro kontrolu léčiv, ačkoliv dna základě smlouvy se zdravotní pojišťovnou věděl, že musí vykazovat částky, za které nakoupil od dodavatelů. Navíc si také počty jako nakoupených léků navýšil o zhruba 1600 kusů. Vykázal také kolem šestnácti set neprovedených aplikací tohoto léku pacientovi,“ vysvětlil policejní mluvčí Jiří Matzner.

„Jak kriminalisté zjistili, lékař využil svého dlouhodobě nemocného pacienta. Předpokládal, že ten bez odborných znalostí a ve vážném zdravotním stavu nebude schopen registrovat počty ani aplikace léků," dodal Matzner.

Lékař podvodník zdravotní pojišťovně tak úmyslně způsobil škodu velkého rozsahu a to už uvedených deset milionů korun. V případě odsouzení by tomuto lékaři, který nedělá čest své náročné profesi, mohl hrozit trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.

Zmiňovaný případ ale není na Táborsku prvním svého druhu. Jihočeští kriminalisté již loni v července obvinili jednoho lékaře z Táborska z podvodu za deset milionů korun. Lékař kalkuloval s neznalostí dvou desítek pacientů, když navyšoval počty aplikovaných léků a podváděl zdravotní pojišťovnu. „To však ještě nikdo netušil, že při rozplétání lékařova podvodu, narazí jihočeští  kriminalisté - specialisté, zabývající se závažnými hospodářskými, bankovními a jinými sofistikovanými podvody, na pacienta, u kterého si lékař „pomohl“ během deseti let k více než deseti milionům korun,“ podotkl mluvčí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky podvod, lékař, pacient, okres Tábor, Tábor, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékař z Táborska si podvodem přišel na více než deset milionů korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.