Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tři lidé jsou obvinění z daňových podvodů za osm milionů korun. Dva jsou z Budějc

Daňové podvody za osm milionů korun rozplétají jihočeští policisté, pracovníci finančního úřadu a celníci. Ti proto zadrželi a obvinili čtyřicetiletého českobudějovického podnikatele ve stavebnictví, jeho o šest let mladší manželku a čtyřiačtyřicetiletého muže ze Zlína. Povedená trojice je od konce minulého týdne ve vazbě.

„Jihočeští kriminalisté, kteří se na tyto sofistikované daňové podvody specializují, obvinili všechny zadržené osoby ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a to spáchaného dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Zásahové týmy operovaly na jihu Čech i na východě Moravy. Výsledkem akce policistů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, jsou tři zadržení lidé, čtyři domovní prohlídky, prohlídky motorových vozidel. Policisté s celníky zajistili také finanční hotovost, šperky, eurové a dolarové bankovky, motorová vozidla i bagr.

Obvinění manželé z Českých Budějovic se zapojili do daňových podvodů, když využívali nastrčené a připravené obchodní korporace obviněného muže ze Zlína. Ten fakticky korporaci, jako řetězec účelově sestavených firem ovládal.

Celá skupina fiktivně nakupovala potřebné stroje pro podnikání, bagr, pásový jeřáb či drtičku kamene. Stroje u jedné společnosti jako nakoupila, společnost fakturovala, další společnost stroj dodala, přivezla, fakturovala a další společnost si uplatnila u státu z tohoto obchodu DPH. Reálně však cestovaly pouze papíry, respektive účetní doklady. Jeden z bagrů, který měl například dorazit do Českých Budějovic a zde pracovat na stavbách sice reálně existuje, ale jak zjistili kriminalisté, pracuje u „Nilu v Egyptě“. Pravděpodobně podvodníci použili z internetu jeho fotografii, popis a identifikační čísla pro fingované faktury.

„Při zátahu zažili kriminalisté i úsměvné okamžiky. „Při vstupu do obydlí zlínského pachatele se obviněný muž snažil zlikvidovat důkazy a tak vyhodil z okna notebooky i šanony dokladů. Možná mířil na sousední pozemek, který nebyl součástí domovní prohlídky, bohužel hodil vše kriminalistům rovnou pod nohy. Důkazů je tak v tomto případě skutečně dostatek,“ řekl Matzner.

Trojice je od konce minulého týdne ve vazbě. V případě odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky podvod, České Budějovice, Zlín, bagr, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Česko, Morava, Egypt, Nil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři lidé jsou obvinění z daňových podvodů za osm milionů korun. Dva jsou z Budějc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.